Osman URAS/BODRUM (Muğla), ()- BODRUM'da park ve pazaryerlerinde barınmaya çalışan farklı milletlerden kaçakların ve Suriyeli sığınmacıların hali yürek burkmaya devam ediyor. Çocuklar ise aileleri ile birlikte sığındıkları parklarda oyun oynayarak çocukluğunu yaşıyor.
Bodrum'da bazı noktalar, ülkelerindeki iç karışıklıktan ya da olumsuz yaşam koşullarından kaçıp Türkiye'ye sığınan ve daha iyi yaşam umuduyla bir kısmı Avrupa ülkelerine gitmek için fırsat kollayan sığınmacıların ve kaçakların barınma alanı oldu. Şehirlerarası otobüs terminalinde, yakın çevresindeki cadde ve sokaklarda ellerinde ve sırtlarındaki çantalarla gruplar halinde kendilerine yer arayan sığınmacılara sık sık rastlanır hale geldi. Mülteci çocuklardan pek çoğu ilk kez bir oyun parkı görürken kaydıraktan kayıp, salıncağa bindi. Yasal olmayan yollardan Yunanistan'a geçmeye çalışırken yakalananların yanındaki çocuklara güvenlik güçleri de ayrı bir ilgi gösterdi.
TEPKİ GÖSTEREN DE, YARDIM EDEN DE VAR
Sığınmacılara sayıları az da olsa bazı vatandaşlar tepki gösterirken, yiyecek ve gıda yardımında bulunanlar oldu. Yardımlarda da yine çocuklara öncelikli verildi. Aralıklarla yaklaşık 8 yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kaldığını ve 2010 yılında Suriye'ye döndüğü belirten, soyadını vermek istemeyen Ziyad adlı Suriyeli bir sığınmacı "Suriye'ye döndükten sonra olaylar çıktı. Yaralandım. Biri kız iki kardeşim vuruldu öldü. Ailemden birçok insan hayatını kaybetti. Ülkeyi terk etmek zorunda kaldık. Bizim burada yaşadığımız sıkıntı vatandaşları rahatsız ettiğimizdir. Türkiye vatandaşlarından rica ediyoruz, rahatsız ettiğimizden dolayı bizi affetsinler. Ama Suriye'den savaştan dolayı kaçıyoruz. Herhalde Suriye'deki durumu Türkiye'deki kardeşlerimiz biliyorlar. Ölümden kaçıyoruz. Uçaklarla vuruyorlar bizi. Her gün ölüm. Kimimiz evini tarlasını, malını satıp, kimi de bırakıp canını kurtarmak için buraya geldi. Savaş bitsin dünyanın diğer ucunda olsam Suriye'ye dönerim. Çadırın içinde de yaşarım. Herkes Avrupa'ya gidecek. Aramızda doktor, mühendis ve avukatlar var. Benim kırtasiye dükkanım vardı. Herkesin işi vardı bıraktık geldik" dedi.
VALİ ÇİÇEK'TEN DÜZENSİZ GÖÇ AÇIKLAMASI
Geçen hafta sonu bazı incelemelerde bulunmak üzere Bodrum'a gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, vatandaşın huzur ve güveni için, her zaman vatandaşın yanında olmak istediklerini söyledi. Vali Çiçek, son zamanlarda düzensiz göçlerle ilgili konunun gündeme geldiğini belirterek "Gerekli çalışmayı yapıyoruz. Başka yerlere gitme amacıyla buraya gelmiş olan, Suriyeli ve diğer ülkelerden gelenleri mümkün mertebe buraya gelmemelerini, başka yere gitmelerini, başka ülkeye kaçmalarının mümkün olmayacağını dile getirerek insanı davranışlarla caydırmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar sorunun üstesinden gelinebiliyor. Arkadaşlarımız devamlı onlarla, kaçmak için gelenlere buralar sizin kaçacağınız yerler değil algısını veriyorlar, ikna ediyorlar onlar daha sonra karayolu ile geldikleri tarafa doğru gidiyorlar" dedi.
AKIN DEVAM EDİYOR
Farklı milletlerden kaçaklar ile Suriyeli sığınmacı yoğunluğunun yaşandığı ilçede, şehirlerarası otobüslerle gelenler olduğu görüldü. Gün içerisinde ve özellikle akşam saatlerinde sırt çantaları ile otobüslerden inip farklı yönlere doğru giden gruplar dikkat çekmeye devam etti.

FOTOĞRAFLI