Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin’de çocuk suçlu oranının giderek artması ve suça sürüklenen çocukların sayısının çığ gibi büyümesi üzerine hazırlanan ‘Mersin Yıldızlar Proje’ne 161 bin 500 lira katkı sağlayacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın birinci birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yurt dışında olması dolayısıyla Başkanvekili Kerim Tufan’ın yönettiği toplantıda, gündem maddeleri oylanarak karara bağlandı.
Toplantıda, Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Mersin NARKOTİM” projesi kapsamında madde bağımlılığıyla mücadele alanında gençleri ve aileleri bu maddelerden uzak tutmak, toplumsal bilinci gerçekleştirmek ve bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilecek etkinliklere Büyükşehir Belediyesi’nin destek vermesi talebi, meclis üyelerinin oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, 1 milyon 100 bin TL bütçeli ‘Akıllı Bisiklet Mersin Sahilinde’ projesi ile Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 teklif çağrısına başvurması ve projeye Mersin Bisikletli Gezginler Derneği’nin iştirakçi olarak alınması teklifi ile yine Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyon 100 bin TL bütçeli ‘Tarih Safarisi’ isimli proje ile Mersin Üniversitesi ve Mersin Sanayi ve Ticaret Odası ortaklığında ÇKA 2015 teklif çağrısına başvurulması teklifi de oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi.
MERSİN’E ÇİN’DEN KARDEŞ KENT GELİYOR
Meclis toplantısında, Mersin’in, Çin’in Zejiang eyaletinde yer alan Ningbo kenti ile işbirliğinin ilerletilmesi kapsamında ‘kardeş şehir’ olmasına ilişkin teklifi de görüşüldü. Meclis üyelerine, Ningbo kentiyle ilgili verilen bilgide, Ningbo kentinin 7,6 milyon nüfusu ile 115 milyar doları aşan gayri safi milli hasılaya sahip olduğu vurgulanarak, yaklaşık 30 Türk şirketinin de bu kentte faaliyet gösterdiği aktarıldı. Mersin’in, liman altyapısı, ticaret ve lojistik merkezi konumunda bulunması, küresel bağlantıları ve sosyo-kültürel özellikleri bakımından Ningbo kentiyle benzerlik gösterdiği de kaydedildi. Başkanvekili Tufan, bu işbirliğinin önemine dikkat çekerek, Mersin ile Ningbo’nun ‘kardeş şehir’ olmasına ilişkin teklifin komisyona gönderilmeden oylanmasını istedi. Meclis üyeleri, oylama sonucunda Mersin’in Ningbo kenti ile kardeş şehir olmasına yönelik teklifi komisyona göndermeden oy birliği ile kabul etti.
Büyükşehir belediyesi’nin, Mut Belediyesi tarafından 29-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan 53. Mut Karacaoğlan Kayısı ve Kültür Sanat Festivali’ne 50 bin lira maddi destek sağlanması ile ilgili teklif de oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü tarafından hazırlanan “Mersin’in Sürdürülebilir ve Sağlıklı Spor Turizm Merkezi Olma Yolunda Sahip Olduğu Altyapının Tespiti, İyileştirilmesi ve Pazarlanması” projesinin, Çukurova Kalkınma Ajansı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Turizm İşletmecileri Demeği’nin katkıları ile hayata geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin 100 bin TL eş finansman sağlanması ile ilgili teklif ise ilgili komisyonlara havale edildi.
“SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK SAYISI ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ”
Meclis toplantısında dikkat çeken bir diğer teklif ise Mersin’de suça sürüklenen çocuklara yönelik hazırlanan proje oldu. Toplantıda, Mersin’de çocuk suçlu oranın son derece yaygın olması, suça sürüklenen çocukların sayısının çığ gibi büyümesi üzerine Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı’nın, uluslararası anlaşmalar doğrultusunda önleyici çalışmalar yapılabileceğini tespit ettiği, bunun üzerine gönüllü kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak ‘Mersin Yıldızlar Projesi’ni hazırladığı bildirildi. Proje kapsamında başta Mersin Valiliği olmak üzere, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Jandarma Alay Komutanlığı, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Barosu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Mezitli Kaymakamlığı, Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mezitli Belediyesi, eğitim kurumları, Fenerbahçe Futbol Okulu ve Mersin Sahil Spor Kulübü ile birlikte projeler uygulanmaya başlandığı kaydedildi.
Söz konusu projeye Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olması ve Mersin Sahil Spor Kulübü tarafından yalnızca bu projede kullanılmak üzere “Mersin Yıldızlar Projesi” adıyla açılacak hesaba, Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 161 bin 500 TL para aktarılması, meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Teklif, oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi.
Komisyonlardan gelen raporların da ele alındığı meclis toplantısı, ikinci birleşimin 15 Nisan Çarşamba, üçüncü birleşimin 17 Nisan Cuma günü yapılması kararlaştırılarak sona erdi.