Sarıkamış’ta tam 1 asır önce donarak şehit olan 90 bin asker, asırlık bir yürüyüşle anıldı. Hafta sonunda gerçekleştirilen programa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay, bölge milletvekilleri ve çok sayıda devlet adamı, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Ardahan Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Canan Korkmaz, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri ile çok sayıda genç, gazeteci ve binlerce vatandaş katıldı.
ŞEHİTLER İÇİN ASIRLIK YÜRÜYÜŞ
Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” anma etkinliklerinde çok sayıda kişi, 100 yıl önce şehit olan 90 bin Mehmetçiği anmak için sabah erken saatlerden itibaren Kızılçubuk mevkisinde toplandı. Tarih bilincini artırmak ve vatan savunmasında çekilen sıkıntıları gençlerin yerinde görmelerini sağlamak amacıyla, “Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahuekber, Yer Allahuekber” sloganıyla yapılan programda, Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Katılımcılar, daha sonra 8,5 kilometrelik yürüyüşe başladı. Yürüyüş, Sarıkamış’taki tören alanında tamamlandı. Tören, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı Solo Türk ekibinin F16 uçaklarıyla yaptığı muhteşem gösterinin ardından sona erdi.
30 BİN KİŞİ TEK YÜREK OLDU
Harekâtın 100. Yılında hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olmasına rağmen yapılan anma programına katılan 30 bin kişi, ecdadımızın gösterdiği büyük fedakârlığı yüreklerinde bir kez daha yaşadı.
TAM 1 ASIR GEÇTİ
Enver Paşa komutasında, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında düzenlenen Sarıkamış Harekâtı sırasında 90 bin Mehmetçik Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşulları ile karşılaştı. Resmi kayıtlara göre 90 bin asker şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz kıyafete yenilerek şehit düştü.