Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma süreci kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu bugün saat 11.00'da kabul edecek.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geçtiğimiz hafta hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Başbakanlık Resmi konutu'nda hükümet ve hükümet programı çalışmalarını sürdürdü. Erdoğan da öğlen İstanbul'dan Ankara'ya gelmesinin ardından Başbakanlık konutunun hemen yanındaki Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda çalışmalarını sürdürdü.

İki konut arasında bir bağlantı yolu olmasından dolayı, Erdoğan ve Davutoğlu'nun kabine üzerinde çalışıyor olabilecekleri yorumları yapıldı ancak, bu iddia doğrulanmadı. Erdoğan ve Davutoğlu'nun görüştüğüne dair resmi bir açıklama da yapılmadı.

ERDOĞAN'LA BUGÜN GÖRÜŞECEK

Erdoğan, Davutoğlu'nu bugün 11.00'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edecek. Bu görüşmenin ardından yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. Açıklanacak kabinede Davutoğlu'nun "eski" ve "yeni" isimler ile il dengelerine de dikkat etmesi bekleniyor. Hükümetin açıklanmasının hemen ardından Ak Parti, Meclis Başkanlık Divanı üyeleri ile grup başkenvekillerini seçecek.

Bu seçimin hemen ardından da hükümet programı Meclis'te görüşülecek. İlk üç ayda kanuni düzenleme gerektirmeyen, ikincil mevzuat, Bakanlar Kurulu kararı veya talimatla gerçekleştirilebilecek bütün vaatler yerine getirilecek.

Asgari ücret, emekli maaşlarındaki artış, esnafa faizsiz kredi, gençlere 50 bin TL karşılıksız girişim desteği, öğrenci bursları, astsubay ve uzman çavuşların özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler, muhtar maaşlarına zam, 30 bin öğretmen ataması, polislerin maaşlarına yansıyacak zam gibi düzenlemeler, 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek.

PLANLAR AÇIKLANACAK

Hükümet programının ardından yapılacak toplantı ile 3 aylık düzenlemelerin yanı sıra 6 aylık yapılacak reformlar da kauoyu ile paylaşılacak. 6 aylık planlamada, hem kanuni düzenleme gerektiren vaatler hem de reformların ilk aşaması tamamlanacak. 1 yıllık ve 4 yıllık planlarda da yapısal reformların hangileri olacağı sıralanacak. Yapısal reformlar, Kamu Yönetimi Reformu, Ekonomik Dönüşüm Programı, Demokratikleşme ve Hukuk Reformu, Sosyal Politikalar adı altında dört başlıktan oluşması bekleniyor.

Kamu Yönetimi Reformu başlığı altında, Siyasi Partiler Kanunu'nda, Meclis İç Tüzüğü'nde, Seçim Kanunu'nda yapılacak değişikliklere yer verilecek. Yargı Reformu bu başlık altında ele alınacak. Yargı reformunun bir bölümü 6 aylık planlamada yer alacak ve TBMM'nin ilk yasama yılı tamamlanmadan yasalaştırılacak.