GİRESUN (AA) - Giresun Organ Bankası Derneği Başkanı Fırat Akyol, dernek olarak yaşadıkları maddi sıkıntılar ve çeşitli sorunlara rağmen, topluma organ bağışının önemini anlatmak için mücadele ettiklerini söyledi.

Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık üç yıl önce kurdukları dernek çatısı altında, organ bağışının önemi hakkında toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Organ bağışı konusundaki hassasiyetinin, 12 yıl önce hastanede tedavi gören arkadaşını ziyaret sırasında gördüğü broşürlerle başladığını anlatan Akyol, "Organ bağışı gönüllüsü olmaya karar verdim. Organ bağışı ve önemi konusunda imkanlarım doğrultusunda araştırma yaptım, uzmanlardan bilgi aldım. Edindiğim bilgileri, 2005 yılından itibaren organize ettiğim seminerlerde katılımcılara aktarıyorum. Seminer için bir çok ilden davet alıyorum. 12 yıl içinde 500'e yakın seminer düzenledim" dedi.

Akyol, 2010 yılında organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla "Ölüme Gol" adını verdiği Giresun-Ankara arasında yürüyüş gerçekleştirdiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bir ayda tamamladığım yürüyüş, büyük ilgi çekti. Yol güzergahında bulunan il ve ilçelerde insanlara organ bağışının önemini anlattım. O dönemde organ bağışı sayısında ciddi artış oldu. Temmuz ayında Giresun-İstanbul arasında başladığım yürüyüş ise sağlık sorunlarım nedeniyle yarıda kaldı. İlerleyen dönemlerde bu yürüyüşü tamamlamayı hedefliyorum."

Dernek olarak yaşadıkları maddi sıkıntılar ve çeşitli sorunlara rağmen, topluma organ bağışının önemini anlatmak için mücadele ettiklerini vurgulayan Akyol, şunları kaydetti:

"Çok sıkıntı ve zorluklar yaşıyoruz. Maddi destek bulmak güç. Bir çok söz verildi ama yerine getirilmedi. Bir süre, bankadan adıma kredi çekerek dernek binamızın kirasını ödedim. O kaynak da bitince kiramızı ödeyemedim ve şimdi derneğimizin tabelasını asacak yerimiz bile yok. Dernek olarak insanların yeniden yaşama tutunmasını amaçlıyoruz. Biz insanların umuduyuz ve bu nedenle sürekli sahada olmalıyız. Sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Çalışmalarımız sonucunda bir çok kişinin organ bağışında bulunmasına vesile olduk."

Akyol, 2014 yılından itibaren, kitlelere daha kolay ulaşmak amacıyla organ bağışı yapan insanların yaşam öyküsünün konu edildiği haber, makale ve röportajların yer aldığı "Hayat" isimli gazete yayımladıklarını sözlerine ekledi.