Şırnak Valiliği, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile havaalanının bulunduğu bölgelerde, insansız hava aracı (Drone) kullanımını yasakladı.
Valilikten, konuya ilişkin yapılan açıklamada, zaman zaman amacı dışında kullanılan insansız hava araçlarının askeri ve sivil havaalanlarında uçuşları tehlikeye düşürebileceğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu kapsamda, kamu güvenliğinin tam ve etkin olarak sağlanabilmesi amacıyla, 23 Mart 2016 tarih ve 94422243-29954-(91244) 2016/84 sayılı Valilik Makamınca alınan karar ile ilimiz merkez ve ilçelerimizde bulunan Valilik/Kaymakamlık, askeri bölge, bina, tesisler ve lojmanları, Çakırsöğüt 1.Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve lojmanları, 23.Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve lojmanları, Şerafettin Elçi Havaalanı, adliye binaları ve lojmanları, emniyet bina, tesis ve lojmanları, MİT Bölge Müdürlüğü, ek hizmet binaları ve lojmanları, kamu Kurum ve kuruluşlara ait bina, tesis ve lojmanları, irtifadan bağımsız olarak havalimanlarının meydan referans noktası merkez alınarak 15 kilometre yarıçaptaki alanda ve her iki yönde uzunlamasına 22 kilometrelik alandaki uçuşlar, helikopter pistleri ve cezaevlerinin üstünde, NOTAM (Havacıları uçuş ve yer emniyetini etkileyebilecek bazı önemli durumlardan haberdar etmek için yayımlanan bildiri) kararıyla belirli ya da belirsiz süreli uçuşa yasak ilan edilen bölgelerde insansız hava aracı kullanımı yasaklanmıştır” denildi.
Açıklamada, “Ayrıca her türlü insansız hava araçlarını alan/temin eden/kullanan şahısların en yakın kolluk birimlerine giderek kullanım amacı, markası ve modelini bildirmesi gerekmektedir. Bildirilmeyen insansız hava araçları kimliği belirsiz hava aracı olarak değerlendirilecek ve derhal uçuşu engellenecektir. Belirtilen hususlara uymayanlar hakkında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 66. maddesi gereğince idari ve adli işlemlerin yapılacağı halkımıza duyurulur” ifadelerine de yer verildi.