Arif ARSLAN/BATMAN,()-SURİYE'de iç yavaştan kaçarak geldikleri Batman'a yerleşen Suriyeliler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın vereceği 300 TL'lik yardım ve Avrupa'ya yasal yollarla gitmek için İl Göç İdaresi'nde kuyruklar oluşturdu.
Suriye'deki iç savaştan kaçıp Batman'a yerleşen resmi kayıt altındaki 18 bin Suriyeliye nakdi yardım, izdihama yol açtı. İl Göç İdaresi önünde uzun kuyruk oluşurken, kış mevsimi öncesinde sığınmacılara yakacak yardımının yanı sıra nakdi yardım da yapılacak. Her aileye 300'er TL'lik para yardımının yapılacağını belirten Göç İdaresi yetkilileri, "Batman kent merkezinde oturan sığınmacıların adresleri Nüfus Müdürlüğü'nde güncelleştiriliyor. Ayrıca sığınmacılara önümüzdeki günlerde yakacak yardımı da yapılacak" dedi.
Dini bayramlar öncesinde de nakdi yardım alan bazı Suriyeli sığınmacılar, 300 TL'lik yardımın yetersizliğine dikkat çektiler. Kirada kaldıkları evlerin ödemelerini yapmakta güçlük çektiklerini ifade eden Suriyeliler, "Kimimiz 2, kimimiz ise 3 yıldır Batman'dayız. İş bulmakta zorlanıyoruz. Gündelik işlerde çalışıyoruz. Aybaşını güçlükle getirebiliyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Göç İdaresi'nin yardımı olmazsa perişan hale düşeceğiz. Yine de kış öncesi 300 TL'lik yardım ve yakacak desteği bize ilaç gibi geldi"diye konuştu.
Batman'da yaşamını sürdüren Suriyeliler, Avrupa'ya gitmek için İl Göç İdaresi'ne başvuru rekoru kırdı. İl Göç İdaresi'ne 3 gün içinde 500 kişi Avrupa ülkelerine gitmek için başvuru yaparken, yakınları Avrupa'da olanların isteği üzerine göç idaresine başvurular arttı. Birleşmiş Milletler aracılığıyla bazı sığınmacıların yasal yollarla Avrupa'ya gittiğini belirten Göç İdaresi yetkilileri, "Suriyelilerin Avrupa kentlere gitmek için başvurularını alıyoruz. Özelikle yakınları Avrupa olan ve daveti varsa Birleşmiş Milletler yasal yollarla gönderiyor. Bugüne kadar yaklaşık 300 kişi gönderildi. Bundan dolayı başvurular da arttı"dedi.
Bu arada, çocuğunun hastalığı nedeniyle tedavi amaçlı Avrupa'ya gitmek istediğini belirten Suriyeli Valid Muhammed, "Benim bir kız çocuğum var. Hasta olduğu için Türkiye'deki hastanelerde tedavi etmek istedim, iyileşmedi. Kızımın sağlığına yeniden kavuşması için Avrupa'ya gitmek amacıyla başvurdum"dedi.

FOTOĞRAFLI