Talimatta yapılan değişikliklerle üst klasman hakem sayıları azaltıldı. Hakemlerin yaş ortalamasını düşürmek ve yetenekli hakemlerin daha hızlı bir şekilde üst klasmanlara çıkması hedeflenen değişiklikler kapsamında gözlemcilik ve mentörlük sistemlerinde de çeşitli yenilikler getirildi.

Spor Toto Süper Lig’de 43 olan üst klasman hakem sayısı yeni talimatla birlikte yeni sezonda 22’ye, 84 olan yardımcı hakem sayısı ise 44’e indirilecek. Spor Toto Süper Lig’de görev alacak hakemlerin klasman adı Süper Lig Hakemleri olarak değiştirildi. PTT 1. Lig’de görev alacak hakemler A Klasmanı Hakemleri, Spor Toto 2. Lig’de görev alacak hakemler B Klasmanı Hakemleri, TFF 3. Lig’de görev alacak hakemler ise C Klasmanı Hakemleri olarak sınıflandırıldı.

Bu kapsamda 2016-2017 sezonunda PTT 1. Lig’de 18 A Klasman hakemi, Spor Toto 2. Lig’de 45 B Klasman hakemi, Spor Toto 3. Lig’de ise 81 C Klasman hakemi görev yapacak.

Merkez Hakem Kurulu yeni talimat çerçevesinde hakem gelişiminin hızlanması ve yaş ortalamasının düşmesini sağlamak amacıyla Bölgesel Hakem Havuzu oluşturacak.

Her sezon öncesi belirlenen hakem klasmanları, UEFA’da olduğu gibi sezon öncesi ve sezon ortasında belirlenecek. Bu sayede yetenekli hakemlerin hızla üst klasmanlara yükseltilmeleri hedefleniyor. Yetenekli ve gelecek vaad eden hakemlerin klasman geçişleri için gereken süreler kısaltıldı. Yeni sistemle başarılı bir hakem 22 yaşında Spor Toto Süper Lig’de görev alma şansına sahip olacak.

Merkez Hakem Kurulu ayrıca profesyonel futbolcuların hakemliğe teşvik edilmeleri için önemli bir adım attı. Liglerde profesyonel olarak en az iki sezon oynayan futbolcular, başarılı olmaları halinde 3 sezon içerisinde Spor Toto Süper Lig’de görev alabilecek.

Yeni talimatla gözlemcilik ve mentörlük sisteminde de çeşitli değişiklikler yapıldı. Gözlemcilik ve mentörlük sisteminde aranan kriterler sadeleştirildi ve klasmanlar arası geçişler kolaylaştırıldı. Bu sayede aday havuzu genişletilecek ve daha donanımlı adaylarla sistem desteklenecek.