Enver ALAS - Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL, () SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul'da yaşanan sahte içki ölümleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 Şişli'de bir otelde düzenlenen '2. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nın açılışına katılan Mehmet Müezzinoğlu, konuşmasının ardından burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İstanbul'da yaşanan sahte içkiden kaynaklı ölümlerle ilgili son bilgileri paylaşan Müezzinoğlu, metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere 49 vakanın geldiğini söyledi.

 49 VAKA GELDİ

 Müezzinoğlu, "Son günlerde metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle gelen vakalarımız oldu. Bu saate kadar 49 metil alkol zehirlenme şüphesi gelen vakamız tedaviye alındı. Bunlardan 6 vatandaşımızı ne yazık ki kaybettik. 23 vatandaşımızın servislerde tedavileri devam ediyor. 9 hastamız yoğun bakımda entübe şekilde yani durumları ciddi. 5 hastamız extübe durumda yoğun bakımlarda. 15 hastamızı tedavi edip evlerine taburcu ettik. 5 Hastamız ise iyi olduklarını belirterek hastanelerden kendi istekleriyle ayrıldılar" dedi.

 Konuyla ilgili özel hastanelerden de bilgi aldıklarını aktaran Müezzinoğlu, "Şu anda böyle bir vaka yok gibi görünüyor. Ümit ediyorum ki hadiseyi bu çerçevede kontrol altına almış oluruz" diye konuştu. 

VATANDAŞLARA UYARILAR

 "Metil alkol zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Vatandaşları aydınlatmak için neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki bir soruya Bakan Müezzinoğlu, "Öncelikle vatandaşlarımız ucuz diye veya gelişi güzel tükettikleri her üründe olduğu gibi özellikle alkolde de işin standardını mutlaka bandrolünü arayacakları bir duyarlılığı göstermeleri gerekir. Şüpheli ortamlardan mutlaka uzak durmalılar, şüpheli bir satış veya ortam hissettiklerinde emniyeti bilgilendirmelerinde gerek var. Zehirlenme şüphesi hastaya kendi uyarılarını yapıyor. Beyin uyuşması, görme bozukluğu gibi şikayetler kişiden kişiye farklı görülse bile ya da kusma gibi belirtiler hekime getiriyor. Önemli olan bu toksit etkisi olan metil alkollü içeceklerden şüphelenildiği zaman uzak durmak, şüpheyi mutlaka ilgili kurumlara bildirmek, tedbirli olabilmek en önemli uyarıcı cümleler olsa gerek" şeklinde yanıt verdi.

 "EMNİYET BU ÇALIŞMALARI YAPIYORDUR"

 Mehmet Müezzinoğlu, "Nerede üretiliyor, nereden geldi, kim üretiyor? Bütün bunları Sağlık Bakanlığı olarak bizim bilmemiz mümkün değil. Açıkçası bizim hizmet alanımızın içinde değil. Bunu emniyet, güvenlik güçleri bu çalışmaları onlar yapıyordur" dedi.

 "KRİZ MASASI KAMUOYUNA BİLGİ SUNUYOR"

 Hastaların hangi hastanede tedavilerine devam edildiğiyle ilgili bir soruya ise Müezzinoğlu, "Hastaların kimlik bilgilerini vermemiz doğru değil. Ama hangi hastanemizde kaç hastamız tedavi oluyor, kaç hasta yoğun bakımda gibi bilgileri 'kriz masamız' kamuoyuna bilgisini sunuyor" diye yanıt verdi.

 "ŞİFA VEREN ELLER KAZANACAKTIR"

 Son dönemde doğu ve güney doğu bölgelerinde yaşanan terör olayları nedeniyle bazı sağlık personelinin memleketlerine döndüğü şeklinde bilgilerin bulunduğu yönündeki bir soru üzerine Müezzinoğlu, şu bilgileri paylaştı:

 "Güney ve Doğu bölgesindeki 21 ilimizde bizim 3 bin 950 civarında uzman hekimimiz, bin 100 civarında da pratisyen hekimimiz var. Toplam 5 binin üzerinde hekim olarak, diğer hemşire ve sağlık çalışan sayısını söylemiyorum, hekim arkadaşımız var. Türkiye genelinde olduğu gibi o bölgede de oluyor ve 111 istifamız olmuş 2014'te. Bu yıla geldiğimizde 174 istifamız olmuş. 5 binin üzerinde hekimin olduğu bir bölgede 174 istifa, geçen yıla göre de ilave 65 fazla istifa olduysa, bunu istatistiksel olarak da hizmet olarak ta anlamlı değerlendirmek mümkün değil. Zaten biz istifaların yerine hemen görevlendirme ve atamaları da yapıyoruz. Bizim orada sağlık ekibi eksikliği nedeniyle bir hizmet sunumu aksaması söz konusu değil. Orada güvenlik nedeniyle vatandaşın sağlığa ulaşımı veya bizim sağlık hizmetlerimizin özellikle acil sağlık hizmetlerinin vatandaşa ulaşmasında sorun var. Bunun da en büyük etkeni terördür ve terör eylemleridir. O nedenle dünden itibaren şu çalışmayı oradaki arkadaşlarımızdan, meslektaşlarımızdan gelen bir talep üzerine, 'terör değil kardeşlik diyen gönüller, şifa veren eller kazanacaktır' diye Türkiye genelinde bir kampanya başlattık."

 "CAN PAHASINA OLSA DA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORLAR.

 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, o bölgede sağlık personeline yönelik saldırıların olduğunu da ifade ederek, Cizre'de sağlık memuru Eyüp Ergen'in, hastanede mesaisini bitirdikten sonra aracıyla evine giderken yolda teröristler tarafından şehit edildiğini hatırlattı. "Doktor Abdullah Birol Diyarbakırlıydı. Diyarbakır'da yine aracında katledildi" diyen Müezzinoğlu, "Kürt kökenli ambulans şoförümüz Şehmuz Dursun yine vakaya giderken, direksiyon başında şehit edildi. Ambulanslarımıza, molotofkokteyli, roket atar, ekiplerimizi belirli sürelerle alı koymalar, sağlık çalışanları olarak yaşadığımız önemli sıkıntılarımız oldu ama ben burada başta hekimlerimiz olmak üzere 112'de veya tüm sağlık birimlerinde hizmet veren tüm sağlık çalışanlarıma teşekkür ediyorum. Gerek mesleklerine olan sadakatleri, gerekse bu millete olan sevgileri, can pahasına olsa da hizmetlerini vermeye devam ediyorlar. Onlarında buradan Cumhuriyet Bayramlarını kutluyorum" ifadelerini kullandı.

 (FOTOĞRAF)