Mücahit YOLCU / KAHRAMANMARAŞ, () - KAHRAMANMARAŞ'ta yakalandığı Brusella hastalığı nedeniyle yürümekte güçlük çektiği için 2010 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından malulen emekli edilen, ancak 4 yıl sonra dosyasının ağabeyi Mehmet Kutluksaman ile karıştığı belirlenen kaynakçı 48 yaşındaki Mustafa Kutluksaman'a 47 bin liralık borç çıkarıldı. 
Mağaralı Mahallesi'nde kiraladığı evde, eşi Bedriye ve 5 çocuğuyla birlikte yaşayan Mustafa Kutluksaman, 2009 yılında yakalandığı Brusella hastalığı sonucu yürüyemez hale geldi. Kutluksaman, 2010 yılında SGK'ya başvurdu ve malulen emekli edilerek kendisine maaş bağlandı.
YANLIŞLIK, AĞABEYİNİN BAŞVURUSUYLA ORTAYA ÇIKTI
Ağabeyi kaynakçı 51 yaşındaki Mehmet Kutluksaman'ın geçen yıl emeklilik başvurusunda bulunmasıyla Mustafa Kutluksaman'ın yanlışlıkla emekli edildiği ortaya çıktı. Dosyasının ağabeyi Mehmet Kutluksaman ile karıştırılarak 500 günlük primin kendisine yanlışlıkla aktarıldığı belirlenen Mustafa Kutluksaman'ın emekli maaşı, geçen yıl Eylül ayında durduruldu ve SGK tarafından haksız yere ödeme yapıldığı gerekçesiyle kendisine aradan geçen süre içerisinde ödenen 47 bin lira geri istendi. SGK, geçen Şubat ayında askerlik borçlandırmasını yaptığı Kutluksaman'a yeniden maaş bağlayarak, 47 bin liralık borç için de ay 4'te 1'lik kesintiyle ödeme yapmaya başladı.
'DİLENECEK DURUMA DÜŞTÜM'
Maaşından her ay 300 lira kesinti yapılan ve SGK'nın yaptığı hata nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Mustafa Kutluksaman, şöyle dedi:
"2009 yılında Brusella hastalığına yakalandım. 2010 yılında malulen emekliye ayrıldım ve bana maaş bağlandı. 2014 yılına kadar maaş verdiler, aynı yıl ağabeyim Mehmet Kutluksaman emeklilik için başvuruda bulundu. Ağabeyimin sigorta pirim günleri yanlışlıkla benim üzerime yapılmış. Bunun farkına varılmamış, kurum hatalı. Ağabeyim 2014 yılında emeklilik için müracaat yapınca yapılan araştırmada bana 'Sen haksız yere kazanç almışsın. Bu aldığın parayı geri ödeyeceksin' denildi. 2014 yılının Eylül ayında maaşımı durdular. 120 gün eksiğim olduğu için aynı yıl bana askerlik borçlanması yaptırdılar. Bin 250 lira para yatırdım ve yeniden rapor aldırtıp 2015 Şubat ayında yeniden maaşa bağladılar. Ama maaşımın 4'te birini kesmeye başladılar. 47 bin lira beni borçlu çıkarttılar. Aldığım maaştan şimdi kesiliyor. Çok zor duruma düştüm, ne yapacağımı şaşırdım. Dayanacak gücüm kalmadı. Bakıcı maaşım vardı, onu da kestiler. El açıp dilenecek duruma düştüm."
DOSYA PARASI OLMADIĞI İÇİN DAVA AÇAMIYOR
Hastalığı nedeniyle çalışamayan ve yürümekte güçlük çeken Mustafa Kutluksaman'ın Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Dulkadiroğlu Sosyal Güvenlik Merkezi'nin '2396234' sayılı işlemin iptali için dava açtığı Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi, kendisini Kahramanmaraş İdare Mahkemesi'ne sevk etti. Buradan da İş Mahkemesi'ne yönlendirilen Kutluksaman, dava dosyası için gerekli parayı bulamadığı için müracaat edemediğini söyledi. Devletten 4 yıl boyunca yanlışlıkla emeklilik maaşı almanın kendisinin suçu olmadığını ağlayarak anlatan Kutluksaman, şunları söyledi:
"Dava açabilmem için benden 500 lira istiyorlar. Benim durumum yok, mağdur bir insana bu yapılır mı? Maaşımın 4'te biri olan 300 liraıyı her ay kesiyorlar. Çocuklarım okuyor, evim kira. Ne yapacağımı şaşırdım. Dayanacak gücüm kalmadı. BİMER başvurumu SGK'ya gönderdi, onlar da; 'Hata bizde ama bu parayı ödeyeceksin' dediler. Bu davada benim avukatım yok ama SGK'nın avukatı var. Ben de buna itiraz ediyorum. Niye benim avukatım yok? Yapacak bir şeyim de kalmadı. Yetkililerden bu konuda bana yardımcı olmalarını istiyorum."

FOTOĞRAFLI