Ülkenin en sıcak illerinin başında gelen Aydın ve çevresinde aniden bastıran hava sıcaklığı nedeniyle sağlıkçılar hamilelere bazı öneri ve tavsiyelerde bulundu. Liva Hastanesi Hekimlerinden Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, hamilelerin özellikle içinde bulunduğumuz yazın sıcak aylarında kaybettikleri sıvıyı uygun bir şekilde vücuda geri iade etmelerini aksi durumda erken doğum riski ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.
Mevsim gereği hava sıcaklığının arttığını ve bu sıcaklıklara bağlı olarak yaşanan sıvı kaybının hamilelerde geri alınmadığı takdirde sıkıntıya neden olabildiğini belirten Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Hamileler kaybettikleri sıvıyı komposto, hoşaf, meyve suları ve ayran içerek gün içinde canı çektiği şekilde geri alabilir. Ancak aldıkları sıvının doğal ve faydalı olmasına büyük özen göstersinler” dedi.
Gerek Aydın’ın iklim yapısı gerekse yaşam koşulları gereği hamilelerin de sıcakta dışarı çıkmak zorunda kalabildiğini belirten Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Aşırı sıcak ve nemli geçen yaz ayları gebeler için oldukça sıkıntılı bir süreç. Sıcaklarda hepimiz terleme yoluyla veya bir takım değişik yollarla sıvı kaybediyoruz. Sağlıklı bir yaşam için bu kaybedilen sıvıyı geri almamız gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak böbrek fonksiyonlarına kadar çok değişik hastalıklar, sorunlar karşımıza çıkabiliyor. Gebelerde durum biraz daha özel, gebeler bizim gibi bu sıcaklarla başa çıkmak zorunda olmakla beraber bir can daha taşıdıkları için daha dikkatli olmak zorundalar. Çünkü gebelikte özel durum var. Vücutta sıvı kaybı arttığında bir takım hormonal dengeler değişiyor. Bir takım hormonlar salgılanıyor ve bu salgılanan hormonlar erken doğum eğilimi dediğimiz doğum eğiliminin başlamasına sebep olabiliyor. Bu bağlamda gebelerimize özellikle yazın sıcak aylarında kaybettikleri sıvıyı uygun bir şekilde vücuda geri iade etmelerini öneriyoruz. Bunu ister komposto, hoşaf, meyve suları, ayran tüketerek de yapabilirler. Ama tükettikleri sıvının doğal olmasına özen göstersinler” dedi.
“TATİLE ÇIKACAK GEBELERE ÖNERİLER”
Türkiye’de tatilin daha çok yaz döneminde planlandığını ve hamilelerin de gerekli tedbir ve hekimlerinin tavsiyeleri ölçüsünde tatilini yapabileceğini kaydeden Liva Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Gebeler de elbette tatil yapabilir. Ancak seyahat esnasında yeteri kadar sıvı desteği almalarını ve uzu 6-7 saat kesintisiz yolculuk yapmalarını önermiyoruz. Hamilelerin bir saatte, bir buçuk saatte bir mola verip, 5-10 dakika bacaklarını hareket ettirmelerinde fayda var. Çünkü sürekli oturma gebelerde, bacaklarda pıhtılaşmaya sebep olur” dedi.