Yüksel KOÇ / İSTANBUL, () CNN Türk’te katıldığı Tarafsız Bölge programında, “Terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Tahir Elçi, tutuklanma talebiyle sevk edildiği Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. Adli kontrol tedbiri çerçevesinde Elçi’nin yurt dışına çıkışı yasaklandı.
 
Bu sabah çıkarıldığı savcılık sorgusunda yaklaşık 3 saat ifade veren Tahir Elçi, tutuklanması talebiyle Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu’nda sorgusu yapılan Elçi’yi onlarca avukat savundu.

 Savcılık sorgusunda verdiği ifadeyi tekrarlayan Elçi, “2. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği yakalama kararı usule uygun değildir. Gerekçesi gerçeklere aykırıdır. Benim kaçacak durumum yoktur, bir ilin baro başkanıyım. İldeki tüm devlet yöneticileri ile sık sık görüşme halindeyim. Bu yakalama kararı bu nedenle yerinde değildir. Dürüst bir yargı sistemi arıyoruz. Ben baro başkanı olarak çok uzun yıllardır Türkiye’deki bir sorunun çözümü için insancıl yollarla çözümler getirmek için uğraş verdim. Kimseden korkumuz yoktur, vicdani kanaatimi tv kanalında açıkladım. Uç milliyetçi bir partinin milletvekili konuşmasına cevaben bu sözleri söyledim. Gözaltına alınmam siyasi nedenlere dayanıyor. Kürt sorunun özgürce çözülmesi kanaatindeyim. Kader bizleri birlikte yaşamaya mahkum etmiştir. Vereceğiniz kararı takdirinize bırakıyorum” dedi.

SORGUSU KONFERANS SALONUNDA YAPILDI

Konferans salonunda yapılan sorguya giren onlarca avukat adına Mehmet Emin Aktar, Ercan Kanar, Yıldız İmrek, Ahmet Sevim, Kutbettin Odabaşı, Enis Bülbül ve Baran Doğan da söz alarak müvekkillerini savundular.

ADLİ KONTROL TEDBİRİ UYGULANARAK SERBEST BIRAKILDI

Yaklaşık 1.5 saat süren savunmaların ardından mahkeme karar için kısa bir ara verdi. Aranın ardından, “Şüpheliye atılı bulunan suçun niteliği, her ne kadar kuvvetli suç şüphesi mevcut ise de, bunun tutuklama kararı verilebilmesi için yeterli olmaması, şüphelinin uzun süredir aynı adreste oturuyor olması, iş sahibi olması, dolayısı ile sabit ikametgah sahibi olması, delillerin büyük oranda toplanmış olması, dolayısı ile şüphelinin kaçacağına veya delilleri karartabileceğine ilişkin dosyaya yansıyan bir bilgi, belge veya iddianın bulunmaması, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde tutuklama tedbirine başvurulmasının orantısız olacağının değerlendirilmesi dikkate alınarak tutuklama talebinin reddine” gerekçesi ile Elçi’yi serbest bıraktı.

Elçi’i serbest bırakan mahkeme, Elçi hakkında, “Yurt dışına çıkmamak üzere adli kontrol tedbiri uygulanmasına” hükmetti.