ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, üreticilerin uygun koşullarda fındığını en az 2 yıl boyunca depolarında bekletebileceğini söyledi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde bazı üreticilerin, ürünlerinin depolarında çürüme ya da bozulma endişesi yaşamalarından dolayı fındığını erken pazara indirdiği ya da emanete bırakmak zorunda kaldığı yönde izlenimi bulunduğunu belirtti.

Üreticilerin bu konuda eksik bilgilere sahip olduğunu vurgulayan Karadeniz, "Fındık sert kabuklu bir meyve olduğundan depo ömrü de uzundur. Zamanında hasat edilen, patozlama ve kurutma aşaması doğru yapılan fındığın depo ömrü oldukça fazladır" dedi.

Karadeniz, iyi kurutulmuş ve nem oranı yüzde 6'lara kadar indirilmiş bir fındığın depoda kolay kolay çürümeyeceğini ifade ederek, "Üreticilerimizin bu yönde endişelenmesine gerek yok. Fındık depo ömrü en uzun olan meyvelerin başında geliyor" diye konuştu.

Üreticilerin uygun koşullarda fındığını en az 2 yıl boyunca depolarında bekletebileceğini belirten Karadeniz, şöyle devam etti:

"Tam olgunlaşmış ve zamanında hasat edilen fındık kolay kolay küflenmez ya da çürümez. Üreticilerimiz depolama yaparken dikkat etmesi gereken kuralları uyguladığında hiçbir sorun kalmayacaktır. Üreticilerimiz özellikle ürünlerini depolarda nemli ve küflü ortamları tercih etmekten kaçınmalıdır. Fındığını tahta kalaslar üzerine koymalı ve duvardan uzak tutmalıdır. Fındık çuvallarının arasında boşluk olmasına dikkat edilmelidir. Fındığın bekletildiği odanın güneş almaması ve sık sık havalanması sağlanmalıdır. Eğer böyle bir depolama yapılırsa ürün uzun süre depolarda bekleyebilir. Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir. Çiftçimizin bu konuya duyarlı olması gerekmektedir."

Karadeniz, kurallara uygun şekilde depolanan fındığın yağ asitlerinde bir değişiklik olmayacağını, depodan çıkarılan ürünün rahatlıkla satışa sunulabileceğini sözlerine ekledi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Cörüt de fındık fiyatının geçen yıla oranla düşmesindeki en önemli nedeninin, üreticilerin fındığını kendi depolarında bekletmek yerine pazara indirmesinden kaynaklandığını ileri sürdü. 

Üreticilere uzmanların önerisi doğrultusunda fındıklarını kendi depolarında bekletme çağrısı yapan Cörüt, "Her üreticilerimizden bu konuda duyarlılık ve hassasiyet bekliyoruz" dedi.