Erbil ve Süleymaniye gerçekleştirilen tarifeli uçuşların süresiz olarak durdurulmasının ardından 350 yolcusuyla Erbil’den havalanan son tarifeli uçak Türkiye’ye döndü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandum kararı sonrası Erbil ve Süleymaniye uçuşlarının süresiz olarak durdurulmasının ardından bölgedeki Türk vatandaşları yurda dönmeye devam ediyor. 29 Eylül saat 18.00 itibariyle başlayan uçuş yasağından kısa süre önce Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağı, son kez Erbil’den havalandı. Bölgedeki Türk vatandaşlarını getirmek üzere yerel saatle 16.30’da Erbil’den havalanan TK315 sefer sayılı tarifeli uçak, 350 yolcusuyla saat 19.00’da Atatürk Havalimanına indi.

Son sefere filodaki en büyük uçak gönderildi

Türk Hava Yolları, bölgede kalan yolcuların mağdur olmamaları için son seferinde uçağın tipini de büyüttü. Rutin seferlerini ortalama 160 yolcu kapasiteli uçaklarla gerçekleştiren THY, Erbil’e filosundaki en büyük yolcu kapasiteli uçak olan Boeing 777 modelini gönderdi. Böylece yasağın başlamasına dakikalar kala son seferde taşınan yolcu sayısı 350 olarak gerçekleşti.

Uçuş yasağının getirilmesiyle dönüşünü erkene aldığını belirten yolculardan Eyüp Bozkort, “Erbil’e bir aylığına gitmiştim. Normal dönüşüm 12 Ekim’di. Konsolosluğun açıklaması üzerine uçuşumu erkene aldım. Bugün son uçuştu. 15.30 uçağıyla geri döndüm. Son uçağa yetişerek geldim” şeklinde konuştu.

Abdullah Altun ise, “Son uçakla geldik. Oradaki Türkler çoğunlukla geri döndü. Biz orada çalışıyorduk. Referandumdan dolayı sıkıntılar oldu bu nedenle uçuşlar 18.00 itibariyle yasaklandı. Biz de geri dönmek zorunda kaldık” dedi.

Bir başka yolcu Seyit Subaşı da, “Erbil’den son uçakla geldik. İşlerimiz yarım kaldı. Yapılan son bir sefer vardı ona bilet alabilip geriye gelmeye şansımız oldu. Türkiye’de çalışıyorum makine tamiri için oraya gitmiştim. Müşterimin makineleri tamir olacaktı ama maalesef yarım kaldı” diye konuştu.