Burak GEZEN/ÇANAKALE, () - CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ndeki Çınarlı Deresi'nin sağanak yağmur nedeniyle taşarak, sele neden olmasıyla ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.
Milletvekili Serdar Soydan, Gökçeada'da geçen 25 Ocak'ta meydana gelen sağanak yağmurun ilçe merkezinden geçen Çınarlı Deresi'nin taşmasına neden olduğunu ve birçok işyeri ile evin sular altında kaldığını belirtti. Gökçeada'da daha önce de benzer sel felaketi yaşandığına dikkati çeken Soydan, her iki selin de dere yataklarındaki yapılaşmanın ve dere yataklarının ıslah edilmemesinin neden olduğunun gözlemlendiği kaydetti. Soydan, en son meydana gelen sel felaketinin, daha önce yaşanan felaketlerden sonra gerekli tedbirlerin alınmadığını veya alınan tedbirlerin yeterli olmadığını açıkça gösterdiğini ifade etti.
Milletvekili Soydan, soru önergesinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un şu sorulara yanıt vermesini istedi:
"Gökçeada'da 02.05.2014 tarihinde yaşanan şiddetli yağmur sonrası şehir merkezinin çamur ve sel sularıyla kaplanmasının ve ciddi zararlar oluşmasının nedenlerinin tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmadığı 25 Ocak 2015 tarihinde yaşanan yoğun yağışlar sonucu ne yazık ki ortaya çıkmıştır. 25 Ocak 2015 tarihinde yaşanan sağanak yağış sonucu yeni bir felaketin oluşmasının nedenleri nedir? Geçmişte yaşanan felaketlerden sonra gerekli tedbirler neden alınmamıştır? Tedbirleri almayan ve görevlerinde ihmali olanlar tespit edilerek haklarında soruşturma başlatılmış mıdır? Gökçeada ilçe merkezinden geçen Çınarlı Deresi'nin ve diğer dere yataklarının ıslah çalışması neden hala yapılmamaktadır? Hükümet ve bakanlığınız Gökçeada'da kalıcı tedbirleri almak için daha büyük felaketlerin, can ve mal kayıplarının yaşanmasını mı bekliyor? Gökçeada'da her şiddetli yağış ve sel sonucu şehir merkezinde ciddi zararlar oluşmasını nasıl önleyeceksiniz? Zarar gören vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması için neler yapacaksınız?"

FOTOĞRAFLI