“Ev kadınlığı dünyanın en zor mesleğidir, çünkü ne mesaisi bellidir ne de işlerin sonu gelir. Çamaşırları yıkarsınız, daha ütülemesi bitmeden bir o kadar çamaşır daha birikir. Her gün üç öğün yemek hazırlarsanız yetmez bir o kadar da bulaşık yıkarsanız. Kısacası ev kadınının işi hiç bitmez. Tüm bu işler el ve kollarınkapasitesinden fazla kullanılmasına vegereğinden fazla yorulup yıpranmasına neden olur. Özellikle temizlik bezlerini sıkarken, çitilerken, kavanoz açıp kaparken el bileklerigereğinden fazla zorlanır, ayrıca temizlik yaparken dirseklere aşırı yük de biner.

Vücut bu yüke tahammül edebilmek için bağ dokularını sertleştirir, daha dayanaklı hale getirmeye çalışır. Ancak sertleşen bu bağ dokuları bir siniri çevreliyorsa onu sıkıştırır. Sinir sıkışması iseyaygın olarak el bileklerinde oluşur. El bileklerinden başlayıp parmaklara dağılan median sinir, bası altında öncelikle ellerde uyuşmaya, daha sonra ise güç kaybınasebep olur.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor“Tüm bu sebepler nedeniyle ev kadınlarında en yaygın görülen rahatsızlıklardan birisiKarpal Tünel Sendromu’dur. El parmaklarına giden median sinir bir bağ dokusu kılıfı içinden geçer. Bu kılıfa, tıpkı bir tünele benzediği için karpal tünel denir. İşte bu tünel çok kullanılmaya ve kireçlenmeye bağlı olarak kalınlaşır ve içinden geçen siniri sıkıştırır. Bu sıkıştırma sonucunda el parmaklarında Ağrı ve uyuşma oluşur.

Ağrı ve uyuşukluklar gece daha da artar.Karpal Tünel teşhisi EMG ile konur. Eğer sinire bası ileri safhadaysa mutlaka ameliyat gerekir. Ameliyat lokal anestezi uygulanarak 5-10 dakika içinde tamamlanır. Hasta ameliyattan ardından 10 gün boyunca elini kullanamaz. 10 gün sonra egzersizlere başlanır, yirmi gün sonra elini tam kapasiteli kullanmaya başlar.”