Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 9. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

"Trump yönetiminin, eski yönetimin yaptığı hatalara devam edeceğine inanmıyorum. ABD'den Fetullah Gülen'in iade edilmesini ve terör örgütü YPG ile işbirliğine son vermesini bekliyoruz." 

"Astana'da Cenevre'yi tamamlayıcı bir sonuç çıkmasını umut ediyoruz. Bir yandan sınır güvenliğimizi ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne katkı sağlayan Fırat Kalkanı'na devam ediyoruz. Kahraman askerlerimiz ve muhalif kuvvetler El Bab'ı kuşattı. Kısa sürede El Bab bu teröristlerden temizlenecek. YPG'nin maksadı Suriye'yi bölmektir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyeceğiz. Yanıbaşımızdaki bu yangını söndürmeye kararlıyız."


"Rusya, enerjiden turizme inşaattan tarıma pek çok alanda kilit bir ortağımızdır. Rusya ile siyasi temasların yanı sıra ekonomik işbirliğimizi de güçlendiriyoruz. Rusya ile teröre karşı işbirliğimiz devam ediyor ancak prensiplerimizden de ödün vermiyoruz. Ukrayna ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Kırım'ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız."

"PKK'nın Irak'ta yıllardır işgal ettiği alanlara sessiz kalamayız. Ortadoğu'da Suudi Arabistan ve Katar'la çok özel ilişkilere sahibiz. Yemen, Umman, Kuveyt, Bahreyn ve BAE ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz."

"Kardeş Azarbeycan'ın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Darbe girişimi sonrasında ilk ziyaretin Kazakistan'dan geldiğini şükranla hatırlıyoruz. Türkiye dışında yaşayan soydaş ve akraba topluluklarının haklarını takipçisi olmaya devam ediyor."

"Afganistan'a güvenlik ve kalkınma alanında verdiğimiz desteğe devam edeceğiz. Afganistan bize ihtiyaç duydukça yanlarında olacağız. Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkeleriyle ticaretimiz son 14 yılda 6 kat arttı. Türkiye her kıtada bağlarını geliştirmeye devam edecektir."

"Küresel hedeflerimize, milli değerlerlerimize şekillendirdiğimiz vicdani ve girişimci dış politikayla kavuşacağız."

KAYNAK:HABERTÜRK