İspanya'da bir park inşaatı kazısında M.Ö. 3. veya 4. yüzyıldan kalma, yaklaşık 600 kilogram ağırlığında Roma İmparatorluğu sikkeleri bulundu.

Sevilla arkeoloji Müzesi Müdürü Ana Navarro, El País gazetesine yaptığı açıklamada, sikkelerin üçüncü ve dördüncü yüzyıllardan kalma olduğunu belirtti. Böyle bir buluşun İspanya’da daha önce bir örneğine rastlanmadığına dikkat çeken Navarro, sikkelerin paha biçilmez değerde olduğunu kaydetti. Roma İmparatorluğu’ndan kalma sikkelerin maddi değeri için "Milyonlar (euro) ile ifade edebiliriz" diyen Navarro, "Ama gerçek değeri arkeolojik açıdan ve bu, rakamlarla ifade edilemez" diye konuştu. Sikkeler, bir parka su tesisatı döşemek için kazı yapan işçiler tarafından bulundu.

Hiç tedavüle çıkarılmamış

Bulunan 19 amforadan (çömlek) 10’u kazı çalışmaları esnasında kırıldı, dokuzu ise hala sağlam. Sevilla Arkeoloji Müzesi Müdürü Navarro, hiç tedavüle çıkarılmadıkları için sikkelerin çok iyi durumda olduğunu belirterek, sikkelerin basılır basılmaz amforalara doldurulmuş olduğunu aktardı. Navarro, sikkelerin İspanya'daki Roma ordusuna destek için veya vergi ödemek için basılmış olabileceğini düşünüyor.

İmparator şimdilik bilinmiyor

Sikkelerin kim adına basıldığının incelemelerden sonra ortaya çıkacağını belirten Navarro, madeni paraların büyük bir kısmının bronz olduğunu ama bazılarının gümüş bir tabakaya da sahip olduğunu ifade etti. Sikkelerdeki imparatorun Constantine veya Maximilian olduğu sanılıyor.

Amfora ile nakliyat şaşırtıcı

Amforaların o dönemde şarap ve yağ depolamak için kullanılanlardan daha küçük olduğunu kaydeden müze müdürü, diğer yandan sikkelerin nakliyesinde testilerin kullanılmasının çok şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Sikkelerin gerçek değeri kapsamlı incelemelerin ardından ortaya çıkacak. Navarro’ya göre kesin olan bir şey var. O da, bu hazinenin, kesinlikle Roma İmparatorluğu’ndan kalma bu türdeki ender keşiflerden biri olduğu.

Tarihçiler Romalıların bölgeyi M.Ö. 206 yıllarında işgâl ettiklerini ve yaklaşık 700 yıl kaldıklarını tahmin ediyor.