Muhammet KAÇAR/ ARHAVİ, (Artvin), () – ARTVİN’in Arhavi İlçesi’nde 11 bin bitki türü ile Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitlilik gösteren havzası özelliğini taşıyan ve 3 yıldır yapımı süren Kavak Hidroelektrik Santral projesine karşı mücadele verilen Kamilet Vadisi’nde, yapımı planlanan hidroelektrik santral sayısı 2'ye çıktı. 'Orta HES' adı verilen yeni proje için hazırlanan imar izni, Artvin İl Genel Meclisi tarafından AK Partili üyelerin oy çokluğu ile onaylandı. Çevreciler, yol olmayan bölgede sondaj yapılmadan hazırlanan jeolojik etüt raporu ile HES yapılarına imar izni için onay verilerek hukuk ve mevzuatın çiğnediği gerekçesiyle suç duyurusuna hazırlanıyor.
Kamilet Vadisi’nde MNG Holding tarafından yapımı planlanan ve Orta HES adı verilen proje için Artvin İl Genel Meclisi, yasanın şart koştuğu sondaj çalışması yapılmadan hazırlanan jeolojik etüt raporu ile projenin regülatör ve ana yapılarına imar izni için onay verdi. Arhavi ilçesinde daha önce, ‘Kamilet’e HES istemiyoruz’ başlıklı ortak deklarasyonda imzası bulunan AK Parti Arhavi İl Genel Meclis üyesi Hakkı Aytolan da imar izni için onay veren isimler arasında yer aldı.
“KAMİLET'TE HES'E ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Bu gelişme çevrecilerin tepkisine neden oldu. Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, yolu olmayan proje için yasanın şart koştuğu sondaj çalışmasının yapılamamasına rağmen Orta HES'in regülatör ve ana yapılarının imar planının Artvin İl Genel Meclisi’nin AK Partili üyeleri tarafından grup kararı olarak onaylandığı belirtildi. Görevini kötüye kullananlar için dava açılacağı ve hukukun sonuna kadar işleteceğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kamilet, Arhavi halkının turizm geleceğidir. Yaklaşık 11 bin bitki türü bulunmakta. Burada yetişen bitki türlerinin yüzde 40’ı tıbbi bitki özelliği taşıyor. Kamilet, yaban hayat zenginliği bakımından da Türkiye’nin en çok çeşit barındıran bölgelerinden biri. Ayı popülasyonunun da en çok görüldüğü yerlerden biri. Şelaleleri ve balta girmemiş ormanı, endemik bitki örtüsü ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının bulunduğu el değmemiş bu cennette bal da halkın en önemli gelir kaynağı. Kamilet’te HES’e asla geçit vermeyeceğiz.”

FOTOĞRAFLI