Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, IKBY'den Türkiye'ye doğal gaz ihracatı için 2017'de boru hattının döşeneceğini, 2018'de de doğal gaz ihracının başlayacağını belirtti. Cevdet, "Rusya, Avrupa ile Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılayan ülkeler arasında yer alıyor ancak Kürdistan bölgesi de bu doğal gazı temin edecek ülkeler arasına girebilir. Bunun için stratejik planlar önümüzde mevcut. Bölge için altın bir fırsattır" dedi.

2017'DE BORU DÖŞENECEK

Bölgedeki doğal gazın ihraç edilmesi için proje çalışmalarına başlandığını aktaran Cevdet,"Doğal gazın Türkiye'ye ihraç edilmesi için teknik ekipler iş başında. Yapılan planlara göre 2017'nin sonunda borular döşenmeye başlanacak ve 2018'de de gaz ihraç edilecek" diye konuştu. Türkiye'ye ihraç edilecek gaz miktarı konusunda ise Cevdet,"Teknik çalışmaların sona ermesi ve döşenecek boruların kapasitesiyle bu oran belirlenecektir" ifadesini kullandı.

HEDEF GÜNLÜK BİR MİLYON PETROL VARİL

IKBY'deki kuyulardan çıkarılıp boru hatlarıyla Türkiye üzerinden Ceyhan Limanı'na sevk edilen ham petrol konusuna da değinen Cevdet sözlerini şöyle tamamladı: "Doğal Kaynaklar Bakanlığımızın son verilerine göre günlük 600 bin varil petrol Türkiye'ye ihraç ediliyor. İhracat kapasitesinin artırılması için çalışmalar devam ediyor. Tahminlerimize göre 2016 yılında günlük bir milyon varilin ihraç edilmesi hedefleniyor."