UĞUR DEMİRKIRDI - İSTANBUL /

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Yunanistan ile 0-0 berabere kaldığımız maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Tecrübeli teknik adam, yaptıklarının karşılığını almaktan memnun olduklarını dile getirerek, "Benim taktik anlayışımı yıllardır biliyorsunuz. Oyuncularımız çok çabuk adapte oldular" diye konuştu.

Fatih Terim, birçok oyuncusunu farklı mevkilerde denediğini ifade ederek, "Mehmet Topal stoper oynadı ve sahanın en iyilerindendi. Oyuncu değiştirmeden oyunu değiştirmemiz anlamında önemli oyuncularımızdan biri. Ozan Tufan birçok pozisyonda oynuyor ve çok da memnunum. Oğuzhan Özyakup kendi kulübünden biraz daha değişik oynuyor. Sadece biraz daha atağa yardım edilmesi lazım. Bizim planımız da bunun üzerine" dedi.

Arda Turan için ayrıca bir şeyler söylemek istediğini vurgulayan Terim, "Kendisi takımında hiç oynamıyor ama ben oynatıyorum. Özellikle oyundan çıkarmıyorum da. Kolay değil ve müthiş bir özveriyle oynuyor. Tüm oyuncularım anlayışımızı net olarak algılamışlar. En az toplantı yaptığım, antrenmanlarda taktik çalışmalarımızın ezbere olduğu bir dönemdeyiz. Bir kulüp takımı gibiyiz ve bazen daha da öndeyiz. Çoğu zaman milli takımlar kulüplere hizmet eder, oyuncu verir ama milli takım da burada hazırlayıp göndermeye başladı. Bu karşılıklı alışveriş daima iyi netice vermiştir. Biz iyi bir takımız ve çabuk oynuyoruz. Ümit ederim Fransa'da bunun meyvelerini alırız" şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın kadrosunda, Avrupa'nın birçok ülkesinde forma giyen oyuncu bulunduğunu ifade eden tecrübeli çalıştırıcı, "Böyle tehlikeli bir takım karşısında oyuna yüzde 60-65 hükmedebilmek, varyasyonlar deneyebilmek, daha da önemlisi, pozisyon vermeden bunu başarabilmek önemli bir şey. Kazanabilir miydik? Evet. Kaybedebilir miydik? Öyle görünmüyor. Volkan Babacan'ı rahatsız eden bir top hatırlamıyorum" dedi.

Terim, sadece A Milli Takım'ın değil, alt yaş kategorilerindeki milli takımların da başarılı olduğunu vurguladı.

Dünyadaki milli takım teknik direktörlerinin çok fazla süreleri olmadığını anlatan Terim, "Biz, sportif anlamda iyi gidersek, diğer projelerimizi de kestirmeden yoluna koyabiliriz diye düşündük. A Milli Takım, 2016 Avrupa Şampiyonası finallerine kaldı. 21 Yaş Altı Milli Takımı da büyük ihtimalle finallere katılacak. 19 ve 17 yaş altı takımlarımız elit turda. Avrupa'yı anlatırken hep siparişle bahsederiz. Şimdi blok halinde biz de başarılıyız. Kısa bir süre geçti ve yaklaşık 2 yıl geride kaldı. Çok şükür hallettik" ifadelerini kullandı.

Milli takımın Brezilya'ya yenildiği ve ardından 16 Kasım 2014 tarihinde Kazakistan'la 1-1 berabere kaldığı maçları hatırlatan Terim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, oradan başlayan bir başkaldırı ve futbol isyanıdır. Bugün 17 Kasım 2015. Dolu dolu 1 sene olmuş. Bu 1 sene içerisinde 7 grup maçı ve 4 hazırlık maçı olmak üzere hiç yenilmeden geldik. Müthiş bir başarı öyküsü. İnşallah hiç yenilmeyiz ama süremiz kısa ve şu anda kırılgan bir takım değiliz. Gol yediğimizde ona da reaksiyon gösterebiliyoruz. Telaşı, paniği bir tarafa bırakıp, çabuk oynayıp, çabuk düşünebiliyoruz. Aynı zamanda sabırlı oynamayı, bugünkü gibi bir çok varyasyonla oynamayı öğrendik. Futbolcularım, oyunun kontrolünün ellerinde olmasından memnunlar."

Milli takımın en kritik döneminde yabancı oyuncu serbestliğini getirdiklerini de hatırlatan Fatih Terim, "Benim argümanlarımdan bir tanesi, dünya kupalarında ve Avrupa şampiyonalarında başarılı olmuş ülkelerde bu serbestliğin bulunmasıydı. Bizim de bu durumdan çekinmediğimizi söylemiştik. Çok Şükür ilk ayağında başarılı olduk. Yasakların kalktığı dönemde, şans bulamayan oyuncuların Avrupa ülkelerine gitmeyi tercih edeceklerini söylemiştim. Bu sayılar artıyor ve ocak ayında daha da artacağını düşünüyorum. Çok kısa süre içerisinde çok şey becermişiz. Bu süreçte neler yaşandığını, Allah nasip ederse 5 Ocak'ta sizlerle paylaşacağım" dedi.

Fatih Terim, 2016 Avrupa Şampiyonası finalleri öncesi hazırlık planlamalarını basın mensuplarıyla paylaştı.

Mart ayında 2 hazırlık maçı oynamayı planladıklarını dile getiren Terim, mümkün olması durumunda haziran ayında da 2 veya 3 müsabaka yapmak istediklerini söyledi.

İlk hazırlık dönemini futbolcu ailelerinin de katılımıyla 2-3 gün süresince İstanbul'da geçirmek istediklerini, ardından yurt dışına çıkacaklarını ifade eden teknik adam, "Daha sonra da Fransa'ya geçeceğiz. Uzun müddet kalmak istiyorsak, rakip ayırmaksızın iyi maçlar çıkartmak durumundayız. Tercih olarak herhangi bir ülkeyi söylemiyorum ama açılış maçını oynayabilmek adına Fransa ile aynı grupta bulunabiliriz. Biz uzun müddet orada kalmak niyetindeyiz. Bir önceki gidişimizde 27-28 gün kalmıştık, Bu sefer inşallah 1 ay kalırız" şeklinde konuştu.

Fatih Terim, tribünlerin, Yunanistan Milli Marşı'nın okunmasını ve Paris'teki terör saldırılarında yaşamlarını yitirenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunu, ıslıklamasını eleştirdi.

Bu durumun kendisini çok üzdüğünü vurgulayan Terim, "Yunanistan'ın milli marşı okunuyor ve ıslıklanıyor. Bize olmasını istemediğimiz bir şeyi ne olur bir başkasına yapmayalım. Bu ıslık nereden çıktı? Hoş olmuyor. Allah'tan susturduk. Bizim en büyük hasletlerimizden biri, komşularımıza saygı göstermektir. Biz de komşumuzla oynadık. Hiç yakışmıyor bize. Ölmüş insanlar için saygı duruşu yapıyoruz. Bir dakika sabredemiyor muyuz? Sonra dışarı gittiğimizde bunu izah edemiyoruz. Niye ülkemize bunun için kötü baksınlar. Bugün terör tehlikesi nedeniyle 2 maç iptal edilmiş. Hem de Almanya-Hollanda, Belçika-İspanya maçları. Çocuk oyuncağı değil. Önemli bir şey. Terör tehdidi üzücü ve düşündürücü. Böyle bir ortamda tam tersini yapmalıyız. Böyle yapmazsak, sporun teröre kurban edilmesini önleyebiliriz. Barış ve kardeşlik için kullanılabilecek en önemli enstrüman spordur" dedi.

A Milli Takımın genç oyuncusu Okay Yokuşlu da, Fatih Terim'in Katar maçı öncesi düzenlediği basın toplantısında, 'Tüm oyuncular hazır olsun, bir gece herkes çağrılabiliriz' sözünün kendilerini kamçıladığını söyledi.

İyi bir mücadele ortaya koyduklarını kaydeden genç futbolcu, "Bir senedir yenilmeyen bir milli takımız. Bende iki kamp boyunca bu takımın parçasıyım. Bugün de ilk defa sahada olmak nasip oldu inşallah devamı gelir. Ben de ülkem adına güzel şeyler yaparım. İyi bir milli takımız ve güzel bir ortamımız var. Önümüzdeki hazırlık maçlarında seviyeyi daha da üstte çekip turnuvaya hazır hale gelmek istiyoruz." dedi.

YUNANİSTAN CEPHESİ

Yunanistan Teknik Direktörü Michael Skibbe ise, Türkiye ile Yunanistan arasındaki maçların hep çekişmeli geçtiğini ifade ederek, "Bu akşam da aynı şekilde oldu. Takımımın sergilediği performanstan memnunum. Türkiye bize göre daha fazla pozisyon buldu ama takımım da iyi savunma yaptı. Biz ise pozisyona girmekte zorlandık" dedi.

2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde Türkiye'nin özellikle son maçlarda çok iyi performans sergilediğini hatırlatan Skibbe, "Türkiye'nin bu maçlarda iyi bir savunma kurgusu oluşturduğunu görüyoruz. Bu akşam bile eksiklerine rağmen iyi oynadılar. Meslektaşım Fatih Terim'in 2016 Avrupa Şampiyonası için önemli bir şansı olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin finallerde başarılı olabileceğine inanıyorum ve onlara bol şans diliyorum" şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın başında çıktığı ve 1-0 kaybettikleri Lüksemburg karşılaşmasının 11'inden 7 değişiklik yaptığının hatırlatılması üzerine Alman çalıştırıcı, "Bu iki maç için planlarımız vardı. Elimizdeki en iyi oyuncularla başlamak istedik. Lüksemburg karşısında 4-4-2 sistemiyle oynarken, bugün 3-5-2'yi tercih ettik. Bugün oyuncularımın hepsinin performansı iyiydi. Bu tarz oynamanın önümüzdeki dünya kupası elemelerinde çok önemli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.