MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde yaşayan 'Apaçi' lakaplı eski motokrosçu İsmail Saymen ve arkadaşı turizmci Nazan Bayındır, merhum denizci Sadun Boro anısına 4.5 metrelik 'Kıymık' adını verdikleri kano ile Marmaris'ten Antalya'ya kürek çekecek.
Çeşitli motokros yarışlarında yaptığı hareketler ve aldığı dereceler nedeniyle 'Apaçi' lakabı takılan 57 yaşındaki marangoz İsmail Saymen, çeşitli dergi ve TV yayınlarında gördüğü kızılderililerin kullandığı kanoyu yapmaya karar verdi. Atölyesinde arkadaşı Nazan Bayındır'ın kardeşi Soner Bayındır ile 4 milimetrelik kontrplaktan 4.5 metrelik 'Eskimo kayığı' olarak bilinen kanoyu yaparak 'Kıymık' adını verdi. Kıymıkla önce Marmaris'in çeşitli koylarında deneme yolculuklarına çıktı. Saymen, bu yolculuklar sırasında, geçen 5 Haziran'da, Marmaris'te 87 yaşında yaşamını yitiren, teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olarak bilinen Sadun Boro'nun anısına uzun bir tura çıkma kararı aldı. Saymen, bu düşüncesini geçen 15 Temmuz'da arkadaşı Nazan Bayındır ile hayata geçirdi. Marmaris- Antalya arasındaki yolculukları için yelkeni ve üzerinde Sadun Boro'nun anısına yazılı bir portresi bulunan kano ile Yalancı Boğaz Mevkii'nden denize açıldı. İkili Şeytancık Burnu (Dalyan), Gökgemile Koyu (Fethiye), İblis Burnu Mağaralı Koy (Fethiye), Kelebekler Vadisi (Fethiye), Kabak Koyu (Fethiye), Patara (Kalkan), Kaş, Beymelek Koyu (Demre), Finike, Adrasan'a (Kumluca) uğrayarak yolculuklarının 11 günde tamamladı. Saymen, yolculuğun son altı gününü yalnız başına sürdürdü.
KANOCULARA KATILIM ÇAĞRISI
Merhum denizci Sadun Boro anısına düzenlenen etkinliği geleneksel hale getirmeye karar veren ikili, gelecek yaz yapacakları zor parkur için şimdiden sıkı bir antrenman uygulamaya başladı. Hafta sonları antrenman yapan iki arkadaş, Boro'nun Okluk Koyu'nda yaptırdığı Deniz Kızı Heykeli'ne çelenk sundu, kanoculara çağrıda bulundu.
İki günde ortalama 40-50 km kürek çektiklerini belirten İsmail Saymen, "Geleneksel hale getirmek istediğimiz Antalya turunu önümüzdeki sene isteyen herkese açtık. Biz ilerleyen günler içerisinde yaşımızdan dolayı bunu yapamazsak başkaları yapsın istedik" dedi.
İzni bittiği için geçen turu yarıda bırakan Nazan Bayındır da bu kez Antalya'ya kadar gitmeye kararlı olduğunu söyledi. Bayındır, "Türk denizciliğinin en büyük kaşiflerinden birisi olan Sadun Boro anısına bu turu sürekli kılmak itiyoruz. Bu nedenle ikinci tura arkadaşlarımızla birlikte 3-4 kano olarak çıkacağız. Ayrıca isteyen herkes aramıza katılabilir. Bugünkü çalışmamız da özellikle Boro'nun kaldığı bölgelerde yapmak istedik. Kano kışın da yapılacak bir spor. Bunu herkes yapmalı" diye konuştu.
KONDİSYON ŞART
Bayındır ile Apaçi'nin kano antrenörlüğünü yapan 12 yıllık eğitmen Serkan Bıçak, "Günlük olarak uzun soluklu maraton tipinde 20-30 km gibi rotalarda kürek çekiyoruz. Elimizden geldiğince hafta sonlarında antrenman yapıyoruz. Marmaris-Antalya arası zorlu bir parkur. Sonuçta tecrübe ve kürekçinin kondisyon açısından yeterli seviyede olması gerekiyor. Günden 8-10 saat kürek çekilmesi gerekiyor. Gelmeyi planlayan insanların bunu göz önüne almalılar. Sıfırdan yeni başlamış insanların bunu gerçekleştirmesi için düzenli olarak çalışmaları gerekiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI