SAMSUN'da geçen Ocak ayında okulu yoğun kar nedeniyle tatil edilince köyüne dönüşte servis şoförünün evine 300 metre uzakta bıraktıktan sonra sulama kanalına düşüp boğulan 9 yaşındaki Yeşim Sonaş'ın ailesi, söz konusu yol ve kanal ile ilgili çalışma başlatılması üzerine 6 yaşındaki Bülent’i okula göndermeye başladı. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’un ikna ettiği anne Emine ve baba Yakup Sonaş, yolun ve kanalın yapılmaya başlanmasından çok mutlu olduklarını söyledi.
Olay, Terme İlçesi'ne bağlı Yeni Camii Köyü'nde geçen 6 Ocak'ta meydana geldi. Taşımalı eğitim gören Söğütlü İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Yeşim Sonaş, okulu kar nedeniyle tatil idilince, Yeni Camii Köyü'ndeki evine dönmek üzere servis minibüsüne bindi. Minibüs evinin bulunduğu yola, kar nedeniyle giremedi. Servis şoförü, evli ve 3 çocuk babası 54 yaşındaki Yusuf S., bunun üzerine Yeşim Sonaş'ı evine 300 metre uzakta bıraktı. Küçük kız yürüyerek eve gitmek isterken üzeri buz ve karla kaplı yağmur suyu tahliye kanalına düştü. Yaklaşık 2 metre derinlikteki kanaldaki suda boğulan Yeşim'in eve dönmemesi üzerine annesi Emine ve babası Yakup Şonaş, servis şoförünü aradı. Şoför Yusuf S., küçük kızı 1 saat önce yolda bıraktığını söyleyince aile fertleri aramaya çıktı. Arama sonunda Yeşim Sonaş'ın su kanalında önce çantası daha sonra da cesedi bulundu.
Aile, kızlarının okul yönetimi, hem de servis şoförünün ihmali nedeniyle şikayetçi olunca Yusuf S., gözaltına alındı. Sürücü, sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Savcılığın hazırladığı iddianamede, iş güvenliği uzmanı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, Yeşim Sonaş'ın güvenli biçimde su ile kaplı yoldan karşıya geçişini sağlamadığı belirtilerek servis şoförü Yusuf S. yüzde 80 kusurlu, Söğütlü Ortaokulu Müdürü Ahmet S. de velilere okulların erken kapandığına dair ve servis şoförlerine velilerin telefon numaralarını vermeyerek yüzde 20 kusurlu olduğunu bildirdi.
Terme Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 'Bilinçli taksirle 1 kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle geçen Mart ayında hakim karşısına çıkarılan servis şoförü Yusuf S. ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Yargılama süreci devam ederken geçen 18 Eylül’de tarafların kusur durumunun tespiti için olay yerinde iş güvenliği konusunda uzman üçlü bilirkişi ve mahkeme heyeti tarafından keşif yapıldı.
BAŞKAN SÖZ VERDİ
Olayın yaşandığı yol ve kanalla ilgili bir çalışma yapılmadığını iddia eden anne Emine ve baba Yakup Sonaş, yeni eğitim yılının başlamasına rağmen okula gitmesi gereken 6 yaşındaki çocukları Bülent’i okula göndermedi. Ailenin yol ve kanal yapılana kadar çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylemelerinin kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından Terme Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul devreye girdi. Geçen Pazar günü aileyi evlerinde ziyaret eden Kul, yolun yapılacağı sözünü verdi. Ertesi gün yol yapım çalışmaları başladı ve Bülent’in kaydı Cumhuriyet İlkokulu’na yapıldı. Servisle okula giderek 1’inci sınıfta eğitim görmeye başlayan küçük çocuk büyük mutluluk yaşadı. 
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul bugün önce Bülent Sonaş’ı okulunda ziyaret etti. Küçük çocuğun öğretmeninden durumu hakkında bilgi aldı. Ardından da söz konusu yol ve kanalın olduğu bölgeye giderek yapılan çalışmaları yerinde inceledi Sonaş çifti ile görüştü.
'YOL SORUNU KALMAYACAK'
Başkan Kul, "Bülent’in ablası çok elim bir olay sonucu hayatını kaybetmişti. Orada biz DSİ ile görüşerek kanalların temizlenmesi ve menfezlerin yapılması ile ilgili girişimi başlatmıştık. Geçen ay DSİ bölgede 14 gün süreyle çalışarak kanalları temizledi. Belediye olarak da biz menfezleri yaptık. Bu arada Bülent’in ailesi haklı olarak geçen sene yaşadıkları olaydan dolayı yol tamamen yapılmadan okula göndermeyeceklerini söylemişler. Pazar günü benim haberim oldu ve aile ile görüştüm. Kendileri sağ olsun çocuklarını okula göndermeye karar verdiler. Bülent de hemen ardından okula başladı. Söz konusu kanal temizlendi şimdi stabilize yol yapım çalışmaları devam ediyor. Aileye teşekkür ediyorum. Artık orada yol sorunu kalmayacak" dedi.
Bülent Sonaş ise okula başladığı için çok mutlu olduğunu belirterek "Bana yeni çanta, kalem ve defter aldılar. Okula serviyse gidip gelmeye başladım. Okulu çok sevdim. Okuyup öğretmen olmak istiyorum" diye konuştu. 
'OĞLUMUN DA KURBAN OLMASINI İSTEMİYORUM'
Anne Emine Sonaş, Belediye Başkanı Şenol Kul'un yolun en kısa zamanda yapılacağının sözünü verdiğini belirterek, "Bunun üzerine yol yapım çalışmalarına başladılar. Biz de oğlumu okula gönderdik. Düzenli bir şekilde okula gidip geliyor. Kız daha iyi şartlarda okula gidemedi ama oğlum gitsin. Kızımın kurban olduğu yollarda oğlumun da kurban olmasını istemiyorum" dedi.
Baba Yakup Sonaş ise "Oğlum şimdi okula servisle gidip gelebiliyor. Yol yapım çalışmalarına başlandı kanal da temizlendi. Eksiklikler var ama başkanım onu da tamamlayacaklarını söyledi. Bu yol yapımına başlandığı için çok mutluyuz. Oğlum okula gidebildiği için çok mutluyum' şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI