Mısır'da üç Hristiyan lise öğrencisi, çektikleri videoda İslam ile alay ettikleri gerekçesiyle 5 yıl hapse mahkum oldu.
IŞİD'LE DALGA GEÇİYORLARMIŞ!
Mısır'ın Minya şehrinde davası görülen, İslamı aşağılamakla suçlanan Kıpti Hristiyan dört öğrenciden üçü, beş yıl hapse mahkum oldu. 15 yaşındaki dördüncü öğrenci süresi belirsiz denetimli serbestlikle salıverildi. Zanlıların avukatı Maher Naguib, müvekkillerinin video görüntülerinde İslamı aşağılamak gibi bir niyetlerinin olmadığını, kafa kesen IŞİD'e bağlı teröristlerle dalga geçtiklerini ifade etti.
5 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİLER
Yaşları 15 ile 17 arasında değişen üç gencin beş yıl hapse mahkum olmasına sebep olan tartışmalı video, 7 Şubat 2015 tarihinde bir cep telefonu ile kaydedildi. Gad Younan (42) isimli öğretmen, Hristiyan konferansına gezi sırasında öğrencileri ile kaldığı oteldeki odasında bulunduğu sırada söz konusu görüntüleri cep telefonuyla kaydetmişti. Bir iddiaya göre Younan'ın cep telefonunun SD kartında kayıtlı görüntüler Müslüman komşusunun eline geçince, adam görüntüleri polise götürerek ihbarda bulundu. Bir diğer iddia ise Younan'ın kendisi görüntüleri Facebook hesabında paylaştı.
VİDEONUN ÇEKİLDİĞİ GÜNLERDE LİBYA'DA IŞİD OLAYLARI YAŞANMIŞTI
Liseli gençlerin videoyu çektiği günlerde, Libya'da IŞİD bağlantılı terörist bir grubun 20 Kıpti Hristiyanın ve bir Ganalının başlarını kestiği görüntüler yayınlanmıştı. Liseli gençlerin videosunun kamuoyuna yansımasının ardından, Müslümanlar 8 Nisan 2015 tarihinde gençlerin yaşadığı El Nasariya köyüne giderek Hristiyanların ev ve iş yerlerine saldırmıştı. Günlerce devam eden şiddet olayları, güvenlik güçlerininin asayişi sağlamasıyla son bulmuştu.
''İSLAMI AŞAĞILAMAK'' SUÇUNDAN MAHKUM EDİLDİLER
Görüntülerin sonunda görünen öğretmen Younan, halihazırda üç yıl hapse mahkum edilmişti. Öğrencilerin avukatı Maher Naguib kararı temyize götüreceğini ifade etti. Naguib, müvekkillerinin İslamı aşağılamak ve halkın bir bölümünü şiddete tahrik etmek suçlamalarıyla mahkum edildiğini açıkladı.
Mısır İnsan Hakları İnisiyatifi örgütü, 2011 ile 2013 yılları arasında benzer davalardan 42 sanığın yargılandığını, bu sanıklardan 27'sinin hüküm giydiğini açıkladı.

Kaynak: Ülke Haber