TRABZON (AA) - Trabzon Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) bu yılın başından itibaren 42 arama kurtarma olayına müdahale edildiği bildirildi.

AFAD İl Müdürü Ömer Kıratlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017'nin başından bugüne kadar toplam 11 bin 811 çağrı alındığını belirtti.

Bunlardan 168'sinin müdürlükleri faaliyetleri kapsamında olup 42 arama kurtarma olayına müdahale edildiğini dile getiren Kıratlı, mahsur kalma, trafik kazası, hayvan kurtarma, boğulma ve kayıp gibi başlıca olaylarda 27 vatandaşın yaralı olarak sağlık ekiplerine teslim edildiğini, 10 vatandaşınsa ölü olarak tahliye edildiğini söyledi.

Kıratlı, "122 Alo AFAD" acil çağrı karşılama hizmetleriyle vatandaşların afet ve acil durum hallerinde ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik taleplerin alındığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıl içerisinde 11 bin 811 çağrı alınmış olsa da bunların büyük çoğunluğunun asılsız olması gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşılmasında meşguliyete neden olmaktadır. Aynı zamanda acil hattımıza diğer kamu kurumlarının hizmet alanıyla ilgili çağrılar da gelmektedir. Asılsız çağrılar, telefon ve elektrik arıza, kontör yükleme, hastane randevu talebi, ambulans talebi, yemek ve tüp siparişi gibi kurumumuz hizmetleri arasında yer almayan ilginç taleplerden oluşmaktadır."

- "O Kahraman Benim" Projesi

AFAD Başkanlığınca başlatılan "O Kahraman Benim" projesine Trabzon halkının yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Kıratlı, projeye desteklerinden dolayı Vali Yücel Yavuz'a teşekkür etti.

Kıratlı, "O Kahraman Benim" afet gönüllülüğü kampanyası kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Trabzon'da binin üzerinde başvuru alındığına dikkati çekerek, "Trabzon halkının yoğun ilgi gösterdiği gönüllülük kampanyasına katılımlar, AFAD Başkanlığının https://www.afad.gov.tr/ internet adresinde yer alan 'O Kahraman Benim' başlığı üzerinden yapılabilmektedir. Vatandaşlarımıza bu duyarlılıklarından ötürü teşekkür ediyorum." dedi.

AFAD İl Müdürlüğünün arama, kurtarma çalışmalarının yanı sıra halkın afetler konusunda bilinçlendirilmesine de önem verdiğini ifade eden Kıratlı, bu kapsamda yıl içerisinde kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, okullar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşları başta olmak üzere yaklaşık 5 bin kişiye afet bilinci eğitimi verildiğini, eğitimlerin yoğun şekilde devam edeceğini kaydetti.