Tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, cana yakın insanları ve dibek kahvesiyle, Ege Bölgesi’nde marka olma yolunda ilerleyen Kozbeyli Köyü, baharla birlikte hareketlilik kazandı.
Doğal bir yürüyüş parkuruna sahip Kozbeyli Köyü, pazar günlerinde doğa yürüşü yapan vatandaşların ilgi odağı oluyor.Foça Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan, tarihi “Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı”da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Kozbeyli Köyü’nde, Foça Belediyesi ve Gediz Üniversitesi arasında yapılan protokol ile rölevesi yapılan taş evlerin aslına uygun olarak restore edilmesi için de çalışmalar yapılıyor.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Kozbeyli Köyü’ne sıklıkla gelerek, yöre halkı ve esnafı ile sohbet ediyor. Foça Belediyesi Halkla İlişkiler Birimi personeli, Kozbeyli’yi ziyaret eden misafirlere, yöreyi tanıtıcı broşürler veriyor.
Kozbeyli Köyü’nün özellikle hafta sonu günlerinde önemli bir çekim merkezi olduğunu ifade eden Başkan Demirağ; “Kozbeyli köyümüzde özellikle otoparkla ilgili bazı sıkıntılar vardı. Onunla ilgili bir düzenleme yaptık, gelen araçları yeni bir alana yönlendiriyoruz. Tüm vatandaşlarımıza güzel bir hafta sonu, iyi tatiller ve esenlikler diliyor; 10 Mayıs Pazar günü gerçekleştireceğimiz “Geleneksel Kozbeyli Köyü Bahar Şenlikleri”ne davet ediyorum”dedi.
KOZBEYLİ KÖYÜ
Kozbeyli Köyü’nün tarihi, Anadolu’daki Türk beyliklerinden Saruhanoğulları’na uzanmaktadır. Yaklaşık 500 yıl önce Kuzubey isimli bir derebeyi tarafından kurulmuştur. Korsan saldırılarından korunmak için sırtını Şaphane Dağı’nın ormanlık yamaçlarına dayamış, iki yanı uçurum ve aşağıdaki Gencerlik Ovası ile Çandarlı Körfezi’ne hakim biçimde konuşlanmıştır.
Osmanlı döneminde köy, ikisi Türk biri de Rum üç mahalleden oluşuyordu. Hem sofralık hem şaraplık Foça Karası üzümleri çok ünlüydü. Bağcılık ve zeytincilik, köyün önemli gelir kaynaklarıydı. Kozbeyli, Foça’ya 20, İzmir’e 60 km. uzaklıktadır. Güler yüzlü halkı, tarih, turizm ve tarım birikimiyle ziyaretçilerini bekliyor.