ZONGULDAK (AA) – Alaplı ilçesinde kurulan hayvan pazarında satılan bıçaklar talep görüyor.

Besicilerin yetiştirdikleri büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışa sunulduğu pazara gelen vatandaşlar, kurbanlıklar dışında Alaplı bıçaklarının satıldığı tezgahlara da büyük ilgi gösteriyor.

Bıçak satıcısı Kadir Özdemir,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinden kalan mesleği 150 yıldır sürdürdüklerini, kurban için bıçaklar ürettiklerini söyledi.

Bir bıçağın bin 500 çekiç darbesiyle yapıldığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Dedemden ve babamdan 15 yaşında öğrendiğim el zanaatini sürdürüyorum. Tamamen el işi olan ürünlerimiz, bölgenin en iyi bıçakları olarak bilinir. Ucuz olduğu için tercih edilen Çin malı bıçakları sağlıksız ve kalitesiz olduğundan kurbanlık kesimi sırasında hayvana büyük zarar veriyor. Bıçaklar yeterli keskinlikte olmadıkları için de kurban kesimi sırasında zor anlar yaşanmasına neden oluyor. Bıçağın yapımında önemli olan şey iyi tavlanması, dövülmesi ve suyunun iyi verilmesidir. Bu üç şeyi usulüne uygun yapıldığı zaman bıçak ömür boyu kullanılır. Ürettiğimiz bıçakları başta Zonguldak olmak üzere Bartın, Karabük, Kastamonu ve İstanbul'a  gönderiyoruz. 30 liradan başlayarak 150 liraya kadar fiyatlarda bıçak satıyoruz."