Haydarabad Üniversitesi'nde 26 yaşındaki doktora öğrencisi Rohith Vemula'nın, ülkedeki düşük kastlardan görülen Dalitlere bağlı olması nedeniyle üniversitedeki yurt ve kütüphane gibi bazı imkanlardan mahrum bırakılması üzerine intihar ettiği belirtildi.

Olay ülke gündemine düşerken, üniversitedeki öğrenciler de dersleri boykot edip eylem yaptı. Eylemde öğrenciler "Adalet istiyoruz" gibi sloganlar attı.

Haydarabad Üniversitesi rektör yardımcısının intihar eden öğrenciyle beraber alt kasttaki 4 kişiyi daha aynı şekilde üniversite imkanlarından men ettiğini ifade eden eylemciler, idarenin 5 öğrenciyi cezalandırmak için aldığı kararın, hükümet içindeki bir bakan tarafından alt kasttaki Dalitlere karşı yapılan baskıyla ilgili olduğunu iddia etti. İddiaya göre bu öğrenciler, geçen yıl Hindu milliyetçisi hükümet partisinin destekçisi bir grup öğrenciyle uyuşmazlık yaşamıştı.

Dün başlayan ve bugün devam eden eylemlerde 8 kişiyi gözaltına alan polis, Vemula'nın intiharıyla üniversite idaresinin ilgisi olup olmadığını araştırıyor.

Bunun yanında, ülkenin batısındaki Mumbai eyaletinde de bir grup öğrenci, rektör yardımcısının görevden alınmasını talep ederek olayı protesto etti.

Vemula ile diğer 4 öğrenci, okul imkanlarından mahrum bırakıldıktan sonra üniversitenin kapısının önünde bir çadırda beraber kalıyordu.

Hindistan'da kast sistemi İngilizlerden 1947'de bağımsızlık kazanılmasının ardından yasa dışı sayılmasına rağmen ülkede hala sıkça rastlanan bir sorun. Ülke yönetimi, ayrımcılığı önlemek adına belirli kontenjanlarla farklı kasttan kişilere iş ve okul imkanı sunuyor.