ABD Merkez Bankasının (Fed), yılın ilk para politikası toplantısında beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmeme kararı ile toplantı sonuç bildirisinde Fed yetkililerinin küresel ekonomik ve finansal gelişmelerden endişe duyduğuna işaret edilmesi ve faiz artırımında kademeli bir yol izleneceğinin vurgulanması ise piyasalarda iyimser havayı destekledi.

Fed sonuç bildirisinin açıklanması sonrasında Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün günü yüzde 6,5’lik yükselişle 32,92 dolardan tamamladı.

Rus yetkililerinin petrol fiyatlarını desteklemek için arzın daraltılması hakkında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Suudi Arabistan'la görüşmek istediği haberleri üzerine yükselişini 3’üncü güne taşıyan Brent petrolün varil fiyatı 33,28 doları gördü.

Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda dünkü kapanış seviyesine kıyasla yüzde 0,6’lık artışla 33,14 dolardan işlem görüyor.

Analistler, petrol piyasasında arza ilişkin gelişmelerin fiyatlar üzerinde belirleyici olmayı sürdürdüğüne işaret ederek, Fed sonrasında oluşan iyimser havanın ise talebe yönelik beklentileri desteklediğini kaydediyor.

Brent petrolün varil fiyatı için teknik açıdan 33,4 doların üzerine çıkılması durumunda yükselişlerin ivme kazanabileceğini ve 35,0 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, olası geri çekilmelerde 31,4 doların destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı (WTI) ise dün Fed kararları sonrasında yüzde 5,6’lık yükselişle günü 32,17 dolardan tamamlarken, bugün 31,8-32,4 dolar dar bandında hareket ediyor.