İlkadım 55 Gençlikspor ile Samsun Doğa Koleji basketbol antrenmanlarında kullanılacak şut makinesi üretmek için kolları sıvadı. Türkiye'de ses getirecek projenin yazılımı ve çizimi tamamlandı

PERFORMANSLARI ARTIRACAK

Türkiye Basketbol 2. Ligi'nde mücadele eden İlkadım 55 Gençlikspor ile Samsun Doğa Koleji bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İlkadım 55 Gençlikspor ile Samsun Doğa Koleji basketbolda kullanılacak şut makinesi yapmak için kolları sıvadı. Doğa Koleji İlkadım 55 Gençlikspor Başantrenörü Erdem Işık, "Sporcularımızı daha fazla geliştirebilmek için bir şut makinesine ihtiyaç duyduk. Bunun içinde Doğa Koleji ile ortak bir fikirde buluşarak şut makinesi yapmaya karar verdik. Biz saha içinde ihtiyaç duyduğumuz teknik bilgileri aktardık. Doğa Koleji öğretmenleri ve öğrencileri de bunun yazılım ve daha sonra üretim boyutunu yapmayı üstlendi. Sporcularımızın şut performanslarında yüzde 10'luk bir ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz" dedi.

ÜRETİME SUNULACAK

Şut makinesinin yazılımını hazırladıklarını dile getiren Proje Koordinatörü İlkay Baba, "Erdem hocamızın fikirleri sonrasında Dünya'da var olan makineleri inceledik. Var olan makinelerin üstünde bir proje yapmak için öğrencilerimiz ile kolları sıvadık. Yapay zeka, görüntü işlem algoritmalarını soktuk. Oyuncunun hangi açıdan daha verimli şut atabilir veya zayıf olana noktalarını nasıl geliştirebilir bunun üzerine çalıştık ve yazılımını hazırladık ve testini yaptık. Bu projenin patentini alıp üretime sunmayı da hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

2 BİN DOLARA MAAL OLACAK

Şut makinesini 2 bin dolara maal etmeyi planladıklarını belirten Proje Koordinatörü Murat Kaya, "Proje sayesinde antrenör oyuncusunu antrenman boyunca takip etmek zorunda kalmayacak. Video üzerinden makine analizlerini yapacak ve bütün verileri ortaya koyacak. Her oyuncuya şut künyesi belirleyecek. Projenin portatifini çok yakında ortaya koyacağız. Projemizi Samsun Doğa Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileriyle birlikte geliştiriyoruz. Yurt dışında satış fiyatı yaklaşık 12 bin dolar olan makinenin daha iyi özellikleri olanını biz en fazla 2 bin dolara maal etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

BAŞARILAR DİLEDİ

Projenin uluslararası yarışmalarda da Samsun'a dereceler getireceğini ifade eden Doğa Koleji Fen Teknoloji Lisesi ve Anadolu Lisesi Müdürü Şenol Yılmaz, "Sportif anlamda robotik kodlama anlamında öğrencilerimizden ve hocalarımızdan üstün başarılar bekliyoruz. Bu projelerden sadece Türkiye'de değil Dünya'da şampiyonluklar bekliyoruz. Robotik kodlama takımımıza ve basketbol takımımıza başarılar diliyorum" diye konuştu.