Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen Biyoloji Günleri kapsamında MEÜ gelen Bulgaristan’ın Plovdiv kentinde bulunan Agriculture Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nikolay Panatoyov tarafından ’Altın Çilek Üretim ve Teknolojisi’ konulu konferans verildi.

MEÜ Çiftlikköy Kampüsü Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Konferans öncesi konuşan Nikolay Panatoyov Mersin Üniversitesi’nde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Agriculture Üniversitesini tanıtarak, üniversitenin akademik birimleri, akademik ve idari personeli ile öğrenci sayıları hakkında bilgiler verdi.

Altın Çilek hakkında bilgiler veren Panatoyov, bu meyvenin 70 türü olduğunu belirterek, "Altın Çilek yüksek sıcaklık olmayan yerlerden yetişebilir. Yüksek sıcaklıkta bitki strese girmektedir. Bu durumda meyve oluşumu azalmakta veya hiç olmamaktadır. Bulgaristan ve Türkiye’nin iklimi Altın Çilek yetiştirmek için gayet elverişli. Sağlık açısından gayet yararlı bir meyvedir. Altın Çilek pektin ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Altın Çilek çalışmaları konusunda Silifke Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı’ndan Dr. Garip Yarsı koordinatörlüğünde ikili bir çalışma başlattık. Eminim ki gelecekte iki üniversite birlikte birçok projede ortak çalışacaklardır" dedi.

Silifke Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Garip Yarsı de Prof. Dr. Panatoyov’un özellikle Altın Çilek (Physalis L.) konusunda çalıştığını, Altın Çilek’in farklı türleri üzerinde adaptasyon, stres ve üretim teknolojisi konularında araştırmalarının bulunduğunu söyledi. Türkiye’de yer kirazı olarak da bilinen bu bitkinin 5-6 yıl öncesinde oldukça popüler hale geldiğini ancak fiyatının yüksek olmasının da etkisiyle üretiminin düştüğünü kaydeden Yarsı, Altın Çilek’in Türkiye’de Mersin, Antalya, İstanbul, İzmir gibi illerde küçük alanlarda yetiştiriciliğinin yapıldığını ifade etti.
Konferansın ardından Panatoyov’a çiçek takdim edildi.