Sigortalının davayı kaybetmesi durumunda karşı tarafa ödeyeceği yargılama giderleri sigortadan karşılanacak. Prim ödemelerine devlet desteği de gelecek.Türkiye’de hukuk maliyetlerini düşürmeyi ve maddi mağduriyetleri azaltmayı amaçlayan Adalet Bakanlığı, hukuki himaye sigortası sisteminin etkinleştirilmesi için çalışmalara başladı.
Sigortalılar ödeyecekleri prim karşılığında, avukatlık hizmeti ve hukuk yardımı alabilecekler. Sigortalının davayı kaybetmesi halinde karşı tarafa ödeyeceği yargılama giderleri sigortadan karşılanacak.

DAVUTOĞLU AÇIKLAMIŞTI


Sistemin müjdesini, 7 Haziran seçimleri öncesinde yargı alanında yapacakları reformları anlatan Başbakan Davutoğlu vermişti... Davutoğlu yaptığı konuşmada sistemi, "Vatandaş, ‘Avukatlık parasını nerede bulacağım’ kaygısı duymamak için kendi istekleriyle hukuki himaye sigortasına girebilecek, girenleri de biz devlet olarak destekleyeceğiz" sözleriyle anlatmıştı.

Gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinde kullanılan sigortanın mantığı, gelir düzeyi düşük olan vatandaşların hukuk sistemine katılımlarını sağlamak, onların hak arama ya da haklarını savunma konusundaki etkinliklerini artırmak.

Devlet desteği yolda


Devletin de bu sigortayı yaptıran kişilere destek vermesi üzerinde çalışılıyor. Bireysel emeklilikte de yüzde 25'lik katkı payı sunan devlet, bu sigortada da primi bir kısmını karşılamayı taahhüt edecek.

Uzmanlardan tam destek var


Sisteme uzmanlardan da ciddi destek var. Düzenlemeyle herkesin bir avukata kavuşması ve hukuki işlemlerini bu avukat aracılığıyla yapmasının önünün açılacağını kaydeden uzmanlara göre düşük gelirli vatandaşlar bu sayede adalet önünde eşit olarak temsil edilebilecek.

Binlerce liradan kurtulacak


Sisteme göre vatandaş hukuki yardımı kendisine verecek olan avukatı ve ücretini önceden belirleyecek. Hukuki himaye sigortası, avukatlık ücretinin yanı sıra vatandaşın isteğine bağlı olarak dava masraflarını da kapsayabilecekAvukat işe başladığını belgelediği andan itibaren ücrete hak kazanacak. Sistem sayesinde vatandaş, bir kalemde binlerce liralık yüklü avukatlık ücretini ödemekten kurtulacak, uzman bir avukattan hukuki yardım alabilecek.

Düzenli olarak prim ödenecek

'Hukuki himaye sigortası' olarak adlandırılan sistem, vatandaşların kendini 'zamanında ve en az masrafla avukat güvencesine alması' olarak tanımlanıyor. Hukuki himaye sigortası isteyen vatandaşlar düzenli olarak sigorta primi ödeyecek.