Türkiye'de genel olarak tavukçulukta et ve yumurta üretimi bakımından herhangi bir sıkıntının olmadığını söyleyen Prof. Dr. Musa Sarıca, "Ancak bu günlerde üretimin azalması söz konusu. Üretimin azalması bakımından en büyük etken ihracatımızın azalıyor olması. Bir yılda üretilen 2 milyon ton tavuk eti ve kişi başına 200 adet yumurta üretiminin daha fazlasının Türkiye'de tüketilmesine imkan yok. Hem yumurtada hem tavuk etinde ihracatımız önemli olarak azaldığı için bu azalmalara paralel olarak üretim fazlası meydana geldi. Bu fazlalık kısmın iç stoklarla tüketilmesi mümkün değil. Bu durum fiyatların düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla her geçen gün bazı üreticiler iflas etmek durumunda oluyor" dedi.

"RUSYA'YA İHRACATIMIZ CÜZİ MİKTARDA"

Rusya'ya tavuk eti ve yumurta satışının çok cüzi miktarlarda olduğunu belirten Sarıca, "Bu düşüşün nedenlerinden bir tanesi Suriye ve Irak'taki karışıklıklar. Bu ülkelerde karışıklıkların olması bizim de ihracatımızı düşürüyor. Tabi bu duruma bakanlıklarımızın ve sektörün ciddi çalışmaları mevcut. Bu çalışmaların sonucunda başka bir aksilik olmadığı taktirde tavukçuluğun 3-4 ay gibi bir sürede eski haline dönebileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

"ULUSAL KÜMES HAYVANLARI KONGRESİ'Nİ DÜZENLEYECEĞİZ"

Tavukçuluk sektörünü bütün yönleriyle alacakları bir kongre düzenleyeceklerini belirten Sarıca, "Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi ve OMÜ işbirliğiyle 'Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi'ni Samsun'da düzenleyeceğiz. Alanında uzman kişilerin katılacağı bu kongrenin sektöre büyük katkısı olacaktır. Tavukçuluk alanında böyle bir kongrenin yapılması önemli bir durumdur. Sektörle ilgili olan herkesi şimdiden 5-8 Ekim'de düzenleyeceğimiz kongreye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.