TRABZON (AA) - Trabzon'un Düzköy ilçesinde Karadenizlilerin yaşantısına yönelik eşyaların ve kültür varlıklarının sergilenebileceği "Taşocağı Köyevi Müzesi" oluşturuldu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO) katkılarıyla gerçekleştirilen müzenin açılışına, Düzköy Kaymakamı Hüseyin Baş, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü Akademisyenlerinden Prof. Dr. Haşim Karpuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Okutmanı Veysel Usta ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkmen, açılışta yaptığı konuşmada, Köyevi Müzesi'nin kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması açısından önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Geçmiş değerlerin bilinmesi gerektiğini belirten Türkmen, "Geçmişimizi bilmeden, başkalarını taklit ederek bir yerlere gelmemiz mümkün değil. Geç kalınmış bir çalışma olsa bile gerçekleştirilmesinden sevinç duyduğumuz bu eser sayesinde gelecek nesillerimize geçmişimizi aktarma şansımız olacak. Geçmişte ihtiyaç olarak kullanılan bu eserler, günümüzde artık kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Turizm değerleri olan böylesine bir eserin, ilçemiz için yeni ve önemli bir kazanım olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Baş da ortaya koyulan eserin önemli bir tarihi ve kültürel belge niteliği taşıdığını vurgulayarak, bu tür müzelerin çoğaltılması, yaşatılması ve gelecek nesillere bırakılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından müzenin açılışı katılımcılar tarafından gerçekleştirildi.

Katılımcılar, açılışın ardından "Taşocağı Köyevi Müzesi"ni gezerek, bölge halkı tarafından kullanılan tarihi araç gereçleri incelendi.