TFF Hukuk Müşavirliği’nce 29.12.2015 tarihinde Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na yapılan sevk raporu ile SAMSUNSPOR Kulübü’nün 25.12.2015 tarihinde oynanan SAMSUNSPOR-KAYSERİ ERCİYESSPOR PTT 1. Lig müsabakasındaki “çirkin ve kötü tezahüratı” nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 53. maddesi uyarınca ve “talimatlara aykırı hareket” nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 46. maddesi ile Yayın Talimatının 14/2. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verildi.

Buna göre; Çirkin ve kötü tezahürat nedeni ile ceza alacak tribünde bulunan taraftarların elektronik biletleri bloke edilebilir ve maç sonu basın toplantısına katılmayan Ümit Özat’dan dolayı Samsunspor Kulübüne para cezası gelecek.

İşte o maddeler:

MADDE 53 – ÇİRKİN ve KÖTÜ TEZAHÜRAT (1) Stadyumlarda topluluk halinde söz veya hareketlerle ya da benzeri araçlar ile aşağılayıcı, tahrik veya taciz edici nitelikte tezahüratta bulunulması, devamlılık kıstası uygulanmaksızın yasaktır. (2) Elektronik bilet uygulamasının yapıldığı Süper Lig ve 1. Lig müsabakalarında çirkin ve kötü tezahüratta bulunulması halinde; çirkin ve kötü tezahüratta bulunan tribün veya tribünlere giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle müsabakaya girişleri engellenir. (3) Profesyonel lig müsabakalarında çirkin ve kötü tezahüratta bulunulması halinde kulüplere Ek-1 ve Ek-2, Türkiye Kupası müsabakalarında ise Ek-3’te yer alan tablolara göre ceza verilir. (4) Kulübün ve/veya seyircisinin bu madde kapsamında, ev sahibi olarak oynanan müsabakada aldığı ceza, ilgili kulübün ev sahibi olarak oynayacağı müsabakalarda; misafir kulüp olarak oynanan müsabakada aldığı ceza, ilgili kulübün misafir kulüp olarak oynayacağı müsabakalarda infaz edilir. Lig müsabakalarında alınan cezalar lig müsabakalarında, kupa müsabakalarında alınan cezalar kupa müsabakalarında infaz edilir. (5) Anılan fiiller ırkçılık içerirse sorumlu kulübe ilk ihlalde müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve EK tablolardaki üçüncü ihlal için öngörülen para cezası kadar para cezası, ikinci ihlalde iki müsabakayı seyircisiz oynama ve ikinci ihlalde verilen para cezasının iki katı kadar para cezası ve üçüncü ihlalde ise üç puan indirme cezası verilir. (6) Bu madde kapsamındaki ihlallerin önlenmesi için azami gayreti gösterdiğini ya da olayların üçüncü kişilerce kötü niyetli olarak gerçekleştirildiğini yeterli ve inandırıcı kanıtlarla ispat eden kulübe ceza verilmeyebilir. (7) Etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren ya da herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını suç failleri veya suç örgütleriyle özdeşleştirecek şekilde toplu olarak tezahürat yapılması yasaktır. Anılan yasağın ihlali halinde sorumlu kulübe ilk ihlalde; Süper Lig için 130.000.-TL’den 260.000.-TL’ye kadar, 1. Lig için 45.000.-TL’den 90.000.-TL’ye kadar, 2. Lig için 20.000.-TL’den 40.000.-TL’ye kadar, 3. Lig için 10.000.-TL’den 20.000.-TL’ye kadar para cezası, saha kapama cezası veya seyircisiz oynama cezası eylemin ağırlığına göre birlikte veya ayrı ayrı verilebilir. (8) Bu madde kapsamındaki ihlalin lig statüleri gereği tarafsız sahalarda oynanan müsabakalarda gerçekleştirilmesi halinde, ilgili kulüpler misafir kulüp olarak değerlendirilir.

MADDE 14 – BASIN TOPLANTILARI (1) Basın toplantıları kulübün medya sorumlusunun yönetiminde yapılması zorunludur. (2) Müsabaka bitiminde, teknik sorumlular (teknik sorumlunun cezalı olması halinde antrenör) basın toplantısına katılır. Yayıncı kuruluş temsilcisinin talep etmesi halinde yedek kulübesinde bulunan ve Teknik Adamların Eğitimi ve Sınıflandırılması Talimatının 13. maddesinin 4 ve 5. fıkralarında sayılan özellikleri haiz idari sorumlular da basın toplantılarına katılabilir.

SAMSUNSPORLUYUZ.COM