MHP Malatya Milletvekili adayı Arif Yıldız, Malatya’nın en önemli sorununun çevre yolu sorunu olduğunu belirterek, “13 yıldır iktidarda olanlar hala konuşuyor. Kuzey mi, yoksa güney mi olsun? Şimdi de 2023 diyorlar. Yapamayacaksanız, konuşmayın artık” diye tepki gösterdi.
MHP Malatya Milletvekili adayları, 7 Haziran genel seçimlerine 24 gün kala Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, yönetim kurulu ve üyeleriyle bir araya gelerek, Malatya’ya yapılacak hizmetler konusunda fikir alışverişinde bulundular. MÜSİAD Malatya Şubesi’nin her seçim döneminde geleneksel hale getirdiği istişare toplantısı MHP’li milletvekili adaylarına kahvaltı ile başladı. Kahvaltından sonra yapılan toplantının açış konuşmasını yapan MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, Malatya ortak paydasıyla bu tür etkinlikler düzenlediklerini belirterek, Malatya için neler yapılacağını konuşacaklarını belirtti. Kısaca MÜSİAD hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra Balin, özellikle Malatya’nın gelişmesi için katma değer artışı sağlayacak üretim modellerin geliştirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Kayısı sektörün kilit noktada olduğunu anımsatan Balin, kayısının tarımsal üretiminde işlenmiş bir ürün olarak ihracat ürününe kadar entegre bir planlamaya acil ihtiyaç olduğunu kaydetti. Ayrıca alternatif ürünlerin de çiftçiye acil olarak benimsetilmesi gerektiğini ifade eden Balin, Malatya’nın diğer illerle karşılaştırıldığında hayıflanmanın mümkün olmadığını kaydetti. Vekillerin sanayi ile barışık olmasını beklediklerini belirten Balin, özellikle bürokrasi noktasında etkili ve hızlı çözümler üretilmesi gerektiğini, tüm vekillerin aktif rol üstlenmesi gerektiğini söyledi. Vekillerin elbette siyasi partilerin çizgilerinin gereğini yerine getirmesi gerektiğini ama Malatya ortak paydası olduğu zamanda birlikte hareket edilmesiyle Malatya’nın çok şey kazanacağını sözlerine ekledi.
ERDEM: “SİYASETÇİLER SADECE SAHNEDE OLMAYI SEVİYOR”
MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem ise Malatya’nın her anlamda sayılı iller arasında gördüğünü ancak bu kadar potansiyeli olan Malatya’nın konumunu beğenmediğini kaydetti. Malatya’nın Özal dönemini kaçırdığını, ikinci tek başına iktidar dönemini de kaçırdığını belirten Erdem, Özal döneminde ANAP demek Malatya demek olduğunu ancak Malatya’nın o dönem hiçbir şey alamadığını kaydetti. Rahmetli Cumhurbaşkanı ve Başbakan Turgut Özal’ın kendi çapalarıyla ve fikriyle Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yaptığını hatırlattı. Malatya’nın arzu ettiği, istediği bir hizmet olmadığını, Malatya siyasetçilerin o dönem ve şimdiki dönemde sadece sahnede olmayı sevdiğini sözlerine ekledi.
“ÖZAL’IN KÜÇÜMSENMESİNİ DOĞRU BULMUYORUM”
MHP’li Yıldız, üniversite eğitiminin tamamladıktan sonra 21 yıldır Malatya’da serbest avukatlık yaptığını hatırlatarak, Malatya’da yaşayan ve sorunlarını hem yaşayan hem de bilen biri olduğunu kaydetti. Yıldız, “AKP iktidarı döneminde Malatya hiçbir hizmet alamadı, gözle görülür sadece Beylerderesi Köprüsü var. Bunun adı köprüdür. Ve bunu rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın hayali olarak söylediler. Özal çok zeki ve akıllı bir kişilikti. Malatya sevdalısı olan biriydi. Özal’ın hayalleri çok büyüktü. Böyle bir köprü ile olacak bir hayal değildi. Özal’ın bu kadar küçümsenmesini de ayrıca doğru bulmuyorum. Malatya’nın problemleri var. Hala bir çevre yolu yapılmadı. Beylerderesi Köprüsü yapılırken bir açıklama yapmıştım. Güzel bir hizmet olduğunu ama biraz daha geniş yapılarak raylı sisteminin de yapılması gerektiğini belirtmiştim. Şimdiki çevre yolunu Kuzey veya Güney çevre yolunu ivedilikle gerçekleştirelim. Mevcut yolun ortasında da Organize Sanayi Bölgesi’nden İnönü Üniversitesi’ne kadar yapalım demiştim. Hafif raylı sistemle. Hem toplu taşımayı gerçekleştirelim hem de kent içi trafiği rahatlatalım. Dedim muhalefet il başkanı olduğum için dediğimle kaldım. Zaten Malatyalıların hiçbir iradesi dikkate alınmıyor. Yaklaşık 13 yıldır Kuzey Çevre Yolu mu olsun yoksa Güney Çevre Yolu mu olsun diye konuşuyoruz. Ama bir adım atılmış değil. Arkadaş bu işin uzmanlarına, bu konuda fikri olan sivil toplum kuruluşlarına sorun ve hangisi uygunsa onu yapın. Ama yapamayacaksanız, artık konuşmayın” diyerek iktidar partisi milletvekillerine yüklendi.
“2011’DEKİ MÜJDE, 2023’E KALDI”
Yıldız, şunları kaydetti.
“Hızlı tren konusu 2011 yılının nisan ya da mayıs aylarında Devlet Demiryolları Sendikası’nın seçimlerinde AKP’nin şimdiki birinci sıra milletvekili adayı çıktı ve size müjde veriyorum arkadaşlar. ‘2014 yılında Hızlı tren Malatya’da’ dedi. 2015’e geldik. Hızlı tren yok. Şimdiki söylem ise hızlı tren 2023’te Malatya’da. Bu vaatler sürekli devam ediyor. Yine yıl 2011’di. Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 800 kişi çalışıyor dedi. Ben daha iki gün önce gittim. Bir çivi bile çakılmamış. Daha tabelası bile yoktur. Bu yıl itibarıyla Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayisi’ne ayrılan para ne kadar biliyor musunuz? Sadece 5 bin lira. Bunu da herhalde tabela yaptırmak için ayırmışlar.”
“VAATLERLE BU SIKINTILAR BİTMİYOR”
Milliyetçi Hareket olarak Malatya’nın problemlerini, çözüm yollarını da çok iyi bildiklerini ifade eden Yıldız, “Milliyetçi Hareket’e bir fırsat gerekiyor ki, Malatya’nın sorunlarını, sıkıntılarını çözebilsin. Vaatlerle bu sıkıntılar bitmiyor. Diğer illerde hizmet oluyor. Neden oluyor biliyor musunuz? Urfa’ya öyle bir hizmet akıyor ki, neden oluyor biliyor musunuz? Çünkü Urfa bir tavır gösterdi. Yerel seçimlerde sizin dediğiniz değil, benim dediğim olur dedi. O zaman dönemin başbakanı Urfa’da Fakı babayı istemiyorum dedi. Urfalı da bağımsız olarak Fakı Baba’yı seçti. Bir tavır gösterdi, ondan sonra tüm hizmetler akmaya başladı. Malatya’nın bir tavır göstermesi gerekiyor. Hizmet alması için, sanayi tesislerine düzgün bir şekilde çalışması için, Malatya ekonomisinin yeniden düzelmesi için tavır göstermesi gerekiyor. Düşünün tek başına iktidarsınız, belediyelerde sizde. Belediyenin yaptığı kaldırım ve yollarla övünüyorsunuz. Rusya 100 yıl önce bir kentinin altına bir 100 metre bir de 60 metre üst üste metro yapıyor. Sizde hala burada yaptığınız kaldırımlarla övünüyorsunuz. Bu ufukla alakalı. Bu geleceğin belirlenmesiyle ve bizim neyi istediğimizle ilgilidir. Biz Malatya olarak ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor. Malatya’nın istediğini de siyasiler yansıtmak için gerektiğinde tavır göstermemiz gerekiyor” dedi.
“ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇİLMESİ GEREKİYOR”
Sanayi bölgelerinde yeni teşviklerin oluşturulması gerektiğini belirten Yıldız, Milliyetçi Hareket’in seçim beyannamesinde de belirttiği gibi iktidara geldikleri zaman ilk olarak rahatlatıcı politikalar uygulayacaklarını kaydetti. Hemen akabinde de kalkınma politikaları uygulayacaklarını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketim ekonomisi yerine üretim ekonomisine geçilmesi gerekiyor. Sadece organize sanayi bölgelerine küçük işletmeler kuruluyor. Büyük fabrikalar yoktur. Elimizden Tekel ve Sümer Bank Fabrikaları alındı. İşadamlarına istihdamı sağlamak için gerekli teşvikler verilmiyor. Son dönemde krediye ulaşma imkanları zorlaştırıldı. Teşviklerle üretim desteklenmiyor. Biz istihdam ağırlıklı, üretim ekonomisine geçmeyi düşünüyoruz. Her yıl 700 bin işsizimize iş imkanı sunmayı vaat ediyoruz. Bu iş adamlarıyla olacaktır. İş adamların devlet eliyle teşvik edilmesiyle olacaktır.”
“SİVİL ANAYASADA TOPLUMSAL UZLAŞMA OLMASI GEREKİYOR”
Yeni anayasanın toplumsal uzlaşmayı sağlayan bir anayasa olmasını Milliyetçi Hareket Seçim Beyannamesi’nde söz verdiklerini belirten Yıldız, anayasa Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin içinde kendisini bulduğu bir anayasa olması gerektiğini kaydetti. “Onun için de toplumsal bir uzlaşma gerekiyor” diyen Yıldız, şunları kaydetti: “Biz sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Ama bu sivil anayasayı toplumsal uzlaşmayı sağlayarak yapalım diyoruz. Bir oldu, bittiye getirerek değil. Bunu mecliste sandalye sayısı fazla olan siyasi parti belirlemesin diyoruz. Toplumsal uzlaşma olsun. Mecliste herkesin olduğu bir komisyon oluşturulsun. Komisyon da yeni anayasayı yapsın diyoruz. Milliyetçi Hareket bunu zaten istiyor ve seçim beyannamesine de koymuş durumdadır.”