Arzu KAYA/İSTANBUL, () KARTAL Meydanı'nda Hasan Ferit Gedik için açılan çadır ziyaretinde 'toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet' ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 3 çocuk hakkında "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama" suçundan başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

"HASAN FERİT ÇADIRINI ZİYARET ETTİK"
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararında geçtiğimiz Nisan ayında 17 yaşındaki Y.S., D.E. ve B.E.'nin yeri olan Kartal Meydanı'nda 'toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet' ettikleri iddiasıyla polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Çocukların alınan ifadelerinde izinsiz toplantı ve gösteri yapmadıkları, Kartal Meydanı'nda uyuşturucu satıcıları tarafından öldürülen Hasan Ferit için adalet amaçlı açılan çadırı ziyaret için olay yerine gittiklerini, kesinlikle "Hasan Ferit için adalet istiyorum" dışında sloganlar atmadıklarını, suçsuz olduklarını söyledikleri ifade edildi.

"ADALET İSTEMEK SUÇ OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ"
3 çocuğun kimliği belirsiz şahıslar ile birlikte hareket ederek izinsiz toplantı ve gösteri yaptıklarına dair delil elde edilemediği belirtilen takipsizlik kararında, "Suça sürüklenen çocukların 'Hasan Ferit için adalet istiyoruz' diye slogan attıkları, bu sloganın da düşünce ve kanaatleri açıklama yöntemi olduğu ve suça sürüklenen çocukların toplumda huzurlu ve barış içinde yaşayabilecekleri bir ortamı talep etme hakları olduğu, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde bu hakların teminat altına alındığı, bu sözleşmedeki ilkeler kapsamında adalet istemenin suç olarak değerlendirilemeyeceği, suça sürüklenen çocukların atılı suçları işlediğine dair somut ve objektif nitelikte delil elde edilemediği anlaşılmıştır" denildi.

"SUÇ İŞLEDİKLERİNE DAİR KANIT YOK"
Çocukların suç işlediğine dair soyut iddia dışında kamu davasının açılmasını haklı gösterecek nitelikte ve yeterlilikte kanıt bulunmadığını kaydeden savcılık Y.S., D.E. ve B.E. hakkında takipsizlik kararı verdi.