Mutlu YUCA- Ayşenur YAMAN/DÜZCE, () - DÜZCE'nin Akçakoca İlçesi'nde fındık ihracat sezonu törenle açıldı. Düzce Valisi Ali Fidan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi forklift ile ilk ürünleri TIR'a yükledi.
Fındık ve mamulleri sektöründe yeni ihracat sezonunun 1 Eylül'de başlaması nedeniyle Akçakoca İlçe Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Sektörler Konseyi üyesi Mustafa Çıkrıtçıoğlu, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracat Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören ve vatandaşlar katıldı. Ali Haydar Gören törende yaptığı konuşmada 2015 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasında performans artışı olarak fındıkta ihracatta birinci olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, şöyle dedi:
"2023 yılında 1 milyon ton kabuklu fındığı üretebilecek ve ihracatını yapabilecek durumda olacağız. Bunun için dekar başına 100 kilogram düşünüldüğünde 700 bin tonluk üretimin normal kabul edildiği bir ortamda iyi tarım uygulamaları, yaşlı bahçelerin yenilenmesi, bilinçli gübre ve ilaç kullanımı ve sulama imkanlarının geliştirilmesi, endüstriyel işletmelerin teşvik edilmesi ve üretimin modernize edilmesiyle 8-10 yıl içerisinde üretim rakamlarını artırmayı ve ihracat rakamlarını artırmayı düşünüyoruz."
Törene katılan protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesiyle fındık ihracat sezonu açıldı. Akçakoca'dan dünyanın birçok ülkesine ihraç edilecek ilk ürünler de Düzce Valisi Ali Fidan ve TİM Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından forklift ile TIR'a yüklendi.

FOTOĞRAFLI