Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden avukat Gazal Bayram Koluman, Türkiye'de her 3 evlilikten birinin çocuk yaşta yapıldığını söyledi.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından hazırlanan açıklamayı okuyan avukat Gazal Bayram Koluman, çocuklara yönelik hak ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artarak devam ettiğini belirtti. Son zamanlarda bölgede çocuğun yaşam hakkı ihlalinin ciddi anlamda arttığını kaydeden Koluman, "Yaşam hakları ihlal edilen, her yönü ile sömürülen çocuk işçilerin, cinsel istismara maruz kalan ve fuhşa itilen çocuk sayısı hızla artmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye’de her 3 evlilikten biri çocuk yaşta yapılmaktadır" dedi.
ÇOCUK ÖLÜMLERİ CEZASIZ KALMAKTADIR
2014 yılı Ekim ayında Kobani'de yaşanan İŞİD katliamını protesto amaçlı yapılan destek eylemlerinde ölen kişilerden 6’sının çocuk olduğunu kaydeden Koluman, "Yüzlerce çocuğun tutuklanarak, ağır cezalarla sonuçlanan yargılamalara tabi kaldıklarını hatırlatmak isteriz. 2015 yılının başından bugüne kadar devletin güvenlik güçleri tarafından 'Silahla vurulmak, bombayla öldürülmek, mayına basmak, zırhlı araç altında kalmak, savaş uçaklarıyla vurulmak’ gibi nedenlerle yaşamını yitiren çocuk sayısı rakamlarla telaffuz edilmesi bizleri yaralamakla birlikte, ne yazık ki 34’ü buldu" dedi.
Kamu görevlilerinin faili olduğu bir çok çocuk ölümü cezasız kaldığını, faillerinin beraat ettirildiğini ileri süren Gazal Bayram Koluman, şunları söyledi:
"Yaşam hakkı ihlal edilen çocuklara yönelik soruşturmaların bağımsız bir biçimde yürütülmesi ve soruşturmanın makul bir süre içinde sonlandırılmasının hukuk devletinin olmazsa olmaz gereğidir. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak ülkemizde ve dünyada çocukların uğradığı fiziksel, cinsel, duygusal ve her türlü istismarların takipçisi olarak tüm siyasi erklere çocuk hak ihlalleri karşısında yükümlülüklerini hatırlatarak, sadece bu günün değil, yılın her gününün onlar için olduğunu, onlar için ayrımcılığın yaşanmayacağı yüksek yararlarının gözetileceği, barış ortamının inşa edilmesi için gerekenleri yapmaya davet ediyoruz."

FOTOĞRAFLI