Daha önce okuluna ailesinin desteği ile gidip gelen Ecren Karadeniz, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Aşık ve Fizyoterapist Adem Çelik tarafından uygulanan tedavi yöntemiyle artık kimseden yardım almadan tek başına yürüyor, futbol dahi oynayabiliyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Yusuf Aşık, ellerini ve ayaklarını kullanamayan genç kıza, çalışmayan kasların yerine başka bölgelerde çalışan kaslardan transfer yaptıklarını söyledi.

Bu tür vakaların özellikle doğum esnasında ve daha sonraki aşamalarda beynin bir şekilde oksijensiz kalmasına bağlı olarak geliştiğini ve hareket bozukluğu ile seyreden bir rahatsızlık olduğunu belirten Aşık, Ecren Karadeniz'e yapılan işlem hakkında şunları aktardı:

"Gergin olan kaslarda gevşetmeler yaptık. Onun dışında çalışmayan kasların yerine başka bölgelerde çalışan kaslardan transfer yaptık. Çalışan kası öbür tarafa aktardık yani vücudu fonksiyonel hale getirdik. Ancak bunların ne şekilde kullanılacağının da kendisine öğretilmesi ve güçsüz kasların güçlendirilmesi gerekiyordu. Ameliyattan sonraki dönemde fizik tedavideki arkadaşlar rehabilitasyonla birlikte bunları hastamıza öğrettiler. Şimdi tek başına yürüyebiliyor. Hiç kimseye ihtiyacı olmadan ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Okula kendi başına gidip gelebiliyor.”

"BU HASTALIKLARIN TEDAVİSİ VAR AMA KİMSE UĞRAŞMAK İSTEMİYOR"

Bu tür ameliyatlarla genelde uğraşılmadığına dikkat çeken Aşık, “Birçok yerde yapılabilir ama yapılmıyor. Bunun birkaç sebebi var. Bir tanesi kimse uğraşmak istemiyor. İkincisi hasta uyumu rehabilitasyon yani bu bir tek başına ortopedistin veya tek başına fizik tedavi ekibinin yapacağı bir iş değil. Bir bütün olarak ekip olarak çalışmak lazım. Siz en güzel en mükemmel bir ameliyatı yaparsınız rehabilitasyonunuz iyi olmadığı sürece sonuçlar oldukça kötü olur. Bu yüzden bir ekip halinde bu işler yürütülmeli” diye konuştu.