SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının yolculuklarında ve hac görevini yerine getirirken dikkat etmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışına yapılacak yolculuklarda hastalıklardan korunmak için gidilecek yerin özelliklerinin öğrenilmesinin ve koruyucu bazı tedbirler alınmasının önem taşıdığını belirtti.

Bu yolculuklardan birinin de hac görevini yerine getirmek için Suudi Arabistan'a yapıldığını dile getiren Avcı, seyahat sırasında hacı adaylarının hastalanmamak için bazı önlemler alması gerektiğine işaret etti. 

Hac ibadeti için yapılan seyahat sırasında ve hacda birçok hastalık riski bulunduğunu söyleyen Avcı, şunları belirtti:

"Grip, nezle, verem, menenjit gibi havayolu ile bulaşan hastalıkların yanı sıra, gıdalarla bulaşan mide, bağırsak sistemi hastalıkları en sık rastlananlarıdır. Hacı adayları alışık olmadıkları, çok farklı bir mekan ve iklimde, dünyanın her tarafından gelen Müslümanlardan oluşan kalabalık ortamlarda bir ayı aşkın süre bir arada yaşamak durumundadır. Hacda farklı biçimde beslenmeleri, her zamankinden daha fazla bedensel egzersiz yapmaları gerekmektedir. Ayrıca daha yoğun duygusal bir atmosferin etkisi altında kalmakta, yoğun ibadetler nedeniyle daha az dinlenebilmektedirler. Zaten yaş ortalaması yüksek olan bu insanlarımızın sağlıklarına çok daha  fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.''

Avcı, hac ibadetine çıkmadan önce kronik hastalıkları bulunanların sağlık kontrollerini yaptırmaları, hac sırasında kullanacakları ilaçların dozunu yeniden ayarlatmaları gerektiğinin altını çizdi.

Hacca gidenlerin olağanüstü gayret içine girerek kapasitelerini çok zorladıklarını, bu yüzden de sıklıkla kronik hastalıklarla ilgili komplikasyonlar yaşadıklarını anlatan Avcı, özellikle diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığı gibi sorunları olanların risk altında olduğunu ifade etti.

Avcı, hac sırasında adayların özelikle sıvı tüketimine dikkat etmeleri ve ilaçlarını da zamanında almaları gerektiğini  vurgulayarak,  "Hacı adayları, kalabalık alanlarda mutlaka maske kullanmalıdır. Namazlarını kılarken kendi seccadelerini kullanmaları, yanlarında kağıt peçete ve ıslak mendil bulundurmaları sağlık açısından önemlidir. Sık sık eller yıkanmalıdır. Yıkama imkanı olmayan yerlerde ellerini ıslak mendile temizlemelidir'' diye konuştu.