Antalya Veteriner Hekimler Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Veteriner Hekimler Birliği’nin, her yıl nisan ayının son cumartesi gününün "Dünya Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırdığı ve 2000 yılından bu yana tüm ülkelerde kutlandığı bildirildi.
Veteriner hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların, beşeri hekimliğin gelişmesine büyük katkı sağladığı belirtilen açıklamada, veteriner hekimlerin, hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağladığı ifade edildi.
HER YIL FARKLI BİR TEMA
Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nün her yıl farklı bir tema ile kutlandığı bildirilen açıklamada, "2015 yılı Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün teması ‘Vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklar’ olarak belirlenmiştir. Buradan yola çıkarak tek sağlık platformunun bir üyesi olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden, vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklara dikkat çekmek istedik. Küresel ısınmanın da etkisi ile iklimlerde meydana gelen değişiklikler vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıkların yayılmasına ya da yeniden ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkların yayılabilmesi için, uygun çevre şartlarının yanı sıra biyolojik evrelerini tamamlamaları, insan veya hayvanlara bulaşmalarını sağlayacak vektörlerle aynı ortamda bulunmaları gerekmektedir.Toplum sağlığını tehdit eden bu hastalıklar, örneğin İnfluenza/kuş gribi, Leishmaniosis ve Batı Nil Hastalığı gibi, sadece bir ülkede veya sınırlı bir bölgede görülmeyip küresel boyutlarda salgınlar oluşturma potansiyeline sahiptirler. Tek sağlık kavramının temel unsurlarından biri olan veteriner hekimler bu hastalıkların önlenmesinde ve kontrolünde beşeri hekimlikle beraber ülkesel stratejiler geliştirerek etkin çözümler üretmektedirler" denildi.
KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP
Veteriner hekimlerin, hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve zoonoz hastalıklarla mücadele kapsamında doğrudan halk sağlığının korunmasında görev alan önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmişe sahip, saygın bir kurumsal yapının mensupları olduğu bildirilen açıklamada, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutlandığı bugünde halk sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği konularında yürütülen mücadelenin artarak devam edeceği vurgulandı.