İşçi-işveren kendi işyerlerinden akrabalarını sigortalı gösterebilirler. Ancak işverenin eşinin kendi işyerinden sigortalı gösterilebilmesi için ek bir şart daha söz konusudur. Sigortalılık ilişkisinde fiili çalışmanın olması esastır. Yani işverenin işyerinden sigortalı gösterdiği kişilerin mutlaka işyerinde fiilen çalışıyor olması gerekir. Fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılıklar sahte sigortalılık kapsamında değerlendirilmektedir. Bir işveren eşini sigortalı olarak SGK’ya bildiriyorsa, işverenin eşinin mutlaka ücret karşılığı çalışıyor olması gerekmektedir.

İSPATI BANKA DEKONTU
10 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin banka kanalıyla ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle işveren kendi işyerinden eşini sigortalı olarak gösteriyorsa ve işyerinde 10 ve daha fazla kişi çalışıyorsa bu durumda eşinin ücretinin mutlaka banka kanalıyla yapılması gerekmektedir. Banka dekontları bu durumun ispatı için kullanılabilecektir.

PARA CEZASI ARTIYOR
Sahte sigortalı gösterdiği tespit edilen işverenlere de yaptırımlar uygulanır. İşverenin niteliğine ve sahte sigortalı olarak gösterilen süreye göre idari para cezasının rakamı yükselmektedir. Ancak süre uzunsa çok yüksek idari para cezaları ile karşılaşılması söz konusu olmaktadır.

Kaynak: Ülke Haber