BAYBURT (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce başlatılan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamındaki Bayburt'ta çalıştay düzenlendi.

Vali Yardımcısı Tamer Kılıç, çalıştayda yaptığı konuşmada, çalışmanın Bayburt ve Türkiye için hayırlı olacağına inandığını söyledi.

Dünyada her geçen gün nüfusla birlikte sanayileşmenin de artış gösterdiğine dikkati çeken Kılıç, "Bu durum dolayısıyla doğal kaynaklara ihtiyaç sürekli artmakta. Verimliliğinin ve sürekliliğinin devam etmesi adına gereken önlemin alınması, bu kaynakların iyi tanınıp potansiyelinin korunması adına bu tür çalışmalar önem arz etmektedir." dedi.

Kılıç, Türkiye'nin konumu itibarıyla biyolojik çeşitlilik anlamında büyük önem arz ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Avrupa'da 12 bin 500 çeşit flora türü bulunmasına karşın bizim ülkemizde 11 bin dolayında bitki türü çeşitliliği var. Dünya coğrafyasında neredeyse bir kıtanın flora türü çeşitliliğine sahip konumdayız. Bunun neredeyse üçte biri endemik tür. Bunda tabii ki ülkemizde üç iklim türünün görülmesi, dağ, deniz, kıyı, göl, tatlı su, tuzlu su çeşitliliğinin fazla olması, 0 ila 5 bin metre yükseltilere ulaşan bir coğrafi yapı olması etkili."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bayburt Şube Müdürü Alparslan Katırcı ise Bakanlıkça yürütülen bu projenin 2013 yılında başladığını ve 2018 yılına kadar devam edeceğini aktardı.

Katırcı, Bayburt'taki çalışmanın yaklaşık 730 günü kapsadığını ve çalışmayı alanında uzman kişilerin yürüttüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından saha çalışmaları yapan uzman kişiler, "Bayburt İlinin Karasal ve İç Su Sistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi" projesi kapsamında gelinen son durum ve gelecekte yapılması gerekenler konusunda görüş ve önerilerini aktardı.

Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi 15 Temmuz Milli İrade Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Ergül Terzioğlu de katıldı.

Çalıştay, yarın saha çalışmasıyla sona erecek.