Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), İl Müftülüğü ve YECDER tarafından düzenlenen “Cami ve Cemaatin İnşa ve İhyası” konulu 6. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışında ilk olarak Yunus Emre Camii Külliyesi Eğitim ve Kültür Derneği (YECDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yılmaz konuştu.
NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, din görevlilerinin kendilerini sadece namaz memuru olarak görmemeleri; halkın her türlü konuyu kendilerine gönül rahatlığı ile açtığı, dini bir danışman gibi görmeleri gerektiğini söyledi.
İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, İslam toplumunun ve şehirlerin hep camii merkezli kurulduğunu belirterek, “Kültürümüzde camiler insanı kuran, yaşatan, manevi olarak bir terapi merkezidir. O kubbe altına gelen herkes bir değişim, gelişim, dönüşüm süreci yaşamalıdır. Onun için cemaatin inşası ve ihyası son derece önemlidir” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, camii görevlilerinin kendilerini geliştirmesi, yenilemesi, etrafındaki insan kaynaklarından yararlanması gerektiğini belirterek, camilerde ortak akıl çalışmasının, alan okumalarının ve bir danışma kurulunun olmasının önemine dikkat çekti.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında, caminin şehrin yapılaşmasını, kaderini ve insanların bakış açısını etkilediğini vurgulayarak, “Bazen bir cami bir şehrin fatihi haline de gelebilir. Bu konuda Selimiye Camii örnektir” dedi. Cami ve çevresinin aynı zamanda bir şehir ve kültür olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, buraların toplumsal huzura ve insanların mutluluğuna katkı yaptığını dile getirdi.
“TARİHİ CAMİLERİN İHYASINA ÖNEM VERİYORUZ”
Konuşmaların ardından sempozyumun açılış paneline geçildi. NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde “Yerel Yönetimlerin Halka Açılışı” başlıklı bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hükümetin yaptığı yeni düzenlemelerin ardından belediye olarak şu anda çok sayıda camide çevre düzenlemesi, tamirat ve bakım çalışması yaptıklarını söyledi. Konya’da 17 camide restorasyon çalışması yaptıklarını kaydeden Başkan Akyürek, tarihi camilerin ihyası konusuna özel önem verdiklerini hatırlattı. Camiye gelen insanların istifade edeceği maneviyat ortamını oluşturmanın son derece önemli olduğunu belirten Başkan Akyürek, cami imamlarının günümüzü doğru okuyarak farklı bir eğitim modeliyle gençlere yaklaşması gerektiğine dikkat çekti.
6. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu 2 gün sürecek ve konular 8 oturumda ele alınacak.