SAMSUN (AA) - MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

Usta, ziyarette, ilçedeki tarım ve hayvancılık hakkında bilgiler alarak çiftçilerin genel sorunlarını dinledi.

Usta'ya isteklerini bildiren Genç, Havza'da hububat hasadının tüm hızıyla devam ettiğini ancak üreticinin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım merkezlerinin zamanında alım yapmamasından dolayı ürünü düşük fiyatlara sattığını belirtti.

Havza TMO silolarının kira karşılığı esnafa depo olarak kullanıldığını anlatan Genç, şunları kaydetti:

"Zamanında alım yapmaması, alımların geç başlaması, randevu sistemiyle alım yapması ve bir ayı aşkın tarihlerde randevu vermesi, üreticinin piyasaya yönlenmesine bir diğer deyişle tüccarın insafına terk edilmesine ve ürününü düşük fiyatla elden çıkarmasına neden oluyor. Devletin açıkladığı rakama göre tonu 850 lira olan hububat, piyasada tonu 680 liradan alınıyor. Bu da çiftçinin emeğinin karşılığını alamaması anlamına geliyor."

Usta da Meclis'in açılmasıyla gerekli araştırma ve çalışmaları yapacağını vurgulayarak, "TMO buğday alımında isteksiz davranıyor. Bu durum piyasa fiyatının düşük olmasına, dolayısıyla çiftçinin mağdur olmasına neden oluyor. TMO bir an evvel piyasaya alıcı olarak girmek zorundadır" ifadesin kullandı.