Yatağan’da 2013 yılında kurulan trüf mantarı bahçelerinde gelişim kontrolü yapıldı.
2013 yılında Yatağan’da kurulan 3 trüf mantarı bahçesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili İsmail Hakkı Yüksel, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Mühendis Hafize Özer ve Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat teknikeri Kenan Gire tarafından gelişim kontrolü yapıldı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu aşılı fidanların köklerinden alınan örneklerin laboratuar koşullarında incelenerek trüf mikroorganizmalarının gelişmelerinin periyodik aralıklarla kontrol edildiğini söyledi.
Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ‘Siyah Elmas’ olarak adlandırılan trüf mantarının kilosunun 200 Euro ile 3 bin Euro arasında değiştiğini ve Yatağan’da oluşturulan bahçelerinden 2018 yılında ürün alınması hedeflendiğini belirtti.
Türkoğlu, “Muğla trüf üretimi için çok uygun koşullara sahip. Muğla’da trüf mantarının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılıyor. Yatağan’da oluşturmuş olduğumuz bu üç bahçe ülkemizde kurulan ilk bahçeler arasında yer alıyor. Dünyada “siyah elmas” olarak tanınan trüf mantarı tadı, kokusu ve aromasından dolayı dünya mutfaklarında en çok aranan bir üründür. Kilosu 200 ila 3500 euro arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ise, “Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi olarak çiftçilerimiz için alternatif tarım ürünleri arasında yer alan trüf mantarı hakkında bilgi edinmek için daha önce Doç. Dr. Aziz Türkoğlu hocamız ile toplantılar yaptık. Yapılan toplantıların ardından yapılan çalışmaları yerinde inceledik. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak ortak çalışma yapmayı planlıyoruz” ifadelerinde bulundu.