Birinci Dünya Savaşı'nda Doğu Anadolu Bölgesi'ne giren işgalci Rus askerlerini püskürten dedelerinin işgalci askerleri topraklarından atmak için gösterdikleri mücadele ile övünen Elmalı köyü sakinleri, Rus askerlerine karşı yapılan direnişi, köy girişine 15 yıl önce yerleştirdikleri, 'Birinci Dünya Savaşında bu köye Ruslar giremediler' yazılı tabelayla sergiliyor.

Bin 200 nüfuslu Elmalı köyünde yaşayan vatandaşlar için övünç kaynağı olan tabela, Rusya ile yaşanan krizin ardından dikkat çekmeye başladı. 

- Tabela önünde fotoğraf çektiriyorlar

Bingöl Elazığ karayolunu kullanan sürücüler ile yoldan geçen vatandaşlar tabelayı gördüklerinde önünde hatıra fotoğraf çektiriyor, tabela ile ilgili bilgi alıyor.

Köy sakinleri de tabelanın yanında anıt yapılmasını istiyor.

Elmalı köyü sakinlerinden 11 çocuk babası Mehmet Kına (75), AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşta köylerine Rusların giremediğini, dedelerinin korkusuzca savaştığını öğrendiklerini söyledi.

'Ruslar Erzurum'dan bu bölgeye doğru hareket etmeden önce dedelerimize istihbarat ulaşmış ve hazırlık yapmışlar. Birinci Dünya Savaşında Ruslar üç koldan Bingöl'e doğru ilerlemek için sefer başlatmış' diyen Kına, şunları dile getirdi:

'Karlıova sınırına 500 metre kala kadın çocuk demeden önlerine çıkarak göğüs göğüse çarpışmışlar. Bir tabur asker onlara yetiştiğinde Rusların dayanma gücü artık kalmamış. Gelen askerlerle beraber Rusları püskürtmeyi başarmışlar.'

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krize değinen ve ülkeye sahip çıkmaya devam edeceklerini vurgulayan Kına, tabelanın yanına bir de anıt yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.



- 'Bu tabela Ruslara bir mesajdır'

Saim Korkmaz da Birinci Dünya Savaşında köylerinde yaşanan mücadelenin kendilerini gururlandırdığını belirtti.

Köyün çevresinde hala da savaşın izlerinin ve Rus askerlerin mevzilerinin bulunduğunu savunan Korkmaz, 'Köyümüzün girişine astığımız bu tabela Ruslara bir mesajdır' dedi.

O dönem verilen mücadelenin önemine işaret eden Korkmaz, 'Allah bir daha o günleri göstermesin. Ancak bugün de olsa canımız pahasına o mücadeleyi gösterirdik. Savaşta şehit olanlardan biri de benim dedemdi' diye konuştu.