Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimna önderliğindeki Gabon heyeti DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğini yaptığı toplantıya katıldı.
DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde yapılan toplantıyla Gabon heyeti ağırlandı. Gabon heyetinde; başta Gabon Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimna olmak üzere Gabon Ekonomi Yatırım Teşviki ve Planlama Bakanı Régis Immongault, Dışişleri Bakanı Emmanuel Issoze Ngondet, Milli Savunma Bakanı Ernest Mpouho Epıgat konuk olarak ağırlandı.
Gabon’a, Nijerya’dan ve Kongo Cumhuriyeti’nden daha kolay ulaşılabileceğini belirten Gabon Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimna, Gabon’un işbirliklerine ihtiyacı bulunduğunu, ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi için politikalar yürütüldüğünü söyledi. Gabon’un petrole bağımlı bir ekonomisi olmaması için çalıştıklarını belirten Ondimna, tarım, ormancılık ve madencilik sektörlerindeki büyümenin iki haneli rakamlara ulaştığını vurguladı.
Ondimna, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik büyümenin tüm sektörler için önemli. Gabon halkının refahı için sosyal politikalara ihtiyaç var. Yatırımcıların önündeki engeller ortadan kalktı. Gabon’da nitelikli işgücü yaratılması için, eğitim, sağlık, güvenlik ve turizm gibi sektörlerde fırsatlar bulunuyor”.
Afrika’da yatırımların artması için Türk firmalarının Gabon’daki fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini belirten Ondimna, Türkiye’den gelen girişimcilere Afrika’da teşvik edici bir tutum sergilediklerini söyledi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Orta Afrika’nın en istikrarlı ve güvenli ülkesi olan ve 10 bin doların üzerindeki kişi başı gelir seviyesi ile önemli bir refah seviyesi yakalamış olan Gabon, Afrika açılımımızın Orta Afrika’daki merkez ülkesidir” dedi.
Türkiye ve Gabon arasındaki işbirliğinde hukuki temelin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, yatırımların korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının imzalanmasının önem taşıdığını söyledi. İki ülke firmaları arasında kurumsal bir diyalog mekanizması kurulmasının gerektiğini belirten Büyükekşi, “Türk özel sektörünün küresel markası DEİK bünyesinde diğer 27 Afrika ülkesi ile olduğu gibi Gabon ile de iş konseyi kurmak istiyoruz. Sizlerin desteği ile kurulacak Türkiye-Gabon İş Konseyi, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği potansiyelinin verimli işbirliklerine dönüşmesi için çalışmaktadır. Bu iş forumu, ekonomik işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Gabon Ekonomi, Yatırım Teşviki ve Planlama Bakanı Régis Immongault, Gabon’un 2010’dan bu yana yüzde altılık bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. Gabon’un önemli kaynaklara sahip olduğunu belirten Immongault, makro ekonomik istikrarın gelişmesi ve petrol krizinden Gabon’un etkilenmemesi için için çalıştıklarını söyledi. 2009 yılından 2025 yılına kadar bir kalkınma programı öngörüldüğünü söyleyen Immongault, “Yeşil Gabon” projesi ile mevcut kaynakların en iyi şekilde kullanılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi. Demiryolu ve karayolu gibi altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Immongault, özellikle mühendislik ve lojistik sektörlerinde strateji ve uzmanlığa ihtiyaç bulunduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Özel sektörün büyümesi için olumlu şartların oluşumunda devlet yardımı söz konusudur. Gabon’dan düşük maliyet ile Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapılabilir. Kamu ortaklıkları vizyonu ile Türkiye ve Gabon arasındaki ticari ilişkiler artacaktır” dedi.