Afyonkarahisar Sandıklı İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, yükselen patates fiyatlarından üreticilerinde şikayetçi olduğunu kaydederek, “Pazarda sanki fiyatını biz yükseltiyormuşuz gibi bir algı var. Halbuki biz geçen sene tarlada patatesi 45 kuruşa söküp verdik” dedi.
Yurt genelinde patates fiyatlarının tavan yaparak kilogram fiyatının 4-5 TL’ye kadar çıkmasından üreticilerin de rahatsız olduğunu ifade eden Yıldız, bu paraların üreticilerin cebine girmediğini, bundan aracı, tüccar ve stokçuların kazandığını kaydetti. Meyve ve sebze fiyatlarının yurt genelinde pahalı olduğunu vurgulayan Yıldız, temel gıda maddeleri arasında gösterilen patatesteki fiyat artışının bu paralel olarak arttığını belirterek, “Geçtiğimiz yıla oranla patates ekimlerinde artış var. 1,5-2 ay sonra Sandıklı’da ekilen patateslerimiz piyasaya çıkar. Şuanda da kışın stok yapan bazı kişilerden dolayı patates fiyatları fırladı. Patates ürünü maliyetli bir bitki olması nedeniyle herkes ekemiyor. Geçtiğimiz yıl ekili ürünler az olunca birazda stoklama yapılınca fiyatlar tabii ki tavan yaptı. Biz tarım kesimi, çiftçi olarak, tarlada bu ürünü yetiştiren insanlar olarak fiyatların bu denli yükselmesinden rahatsız oluyoruz. Çünkü pazarda sanki fiyatını biz yükseltiyormuşuz gibi bir algı var ortada. Biz geçen sene tarlada patatesi 45 kuruşu söküp verdik. Ama İstanbul’da markette 4 TL’ye insanlar yiyorsa bunun sorumlusu tarım kesimi değil. Şimdi üretimde bu sene artış olması nedeniyle, şuanda zaten Adana ve Ödemiş’te sökümler var. 1-2 ay sonrada bizim buralardaki çıkacak ve patatesin fiyatı düşer” diye konuştu.
Öte yandan, ilçedeki Pazar esnafı da Sandıklı patatesinin piyasaya çıkmasının ardından fiyatların düşeceğinden umutlu olduklarını dile getirdi.